Bosmuizen piepen niet alleen, ze kunnen ook zingen. Wanneer een bosmuismannetje een vrouwtje wil versieren laat hij zich van een muzikale kant horen. Op zich geen nieuws, maar tot nu toe was dit baltsgeluid nooit eerder opgenomen, behalve met en batdetector. Nu kunnen we het wel horen, zoals het echt klinkt.
Ultrasone microfoon
Baudewijn Odé kennen we natuurlijk van de krekelgeluiden, maar sinds hij een ultrasone microfoon heeft ontdekt hij veel meer. Zoals het geluid van dit baltsende muizenmannetje. Hij zag de muis bij toeval en plaatste een video 8 camera bij de spouwmuur aan zijn huis, maar dat leverde niet veel op. Een nachtcamera gaf uitsluitsel. Maar behalve wat zachtje geluidjes was er niets te horen. Toen hij afgelopen mei zijn ultrasone microfoon in de spouwmuur plaatste wel: muizengezang vol vibraties en spannende melodielijnen. Voor het eerst hoorbaar gemaakt.
Muizengeluid
Een verliefde muis zingt. Het melodieuze muizenlied is vergelijkbaar met de zang van vogels en wel van jonge moerasspreeuwen. Ieder mannetje is te herkennen aan zijn eigen melodie. Muizen reageren met hun gezang op de geur die de vrouwelijke dieren verspreiden. De urinegeur van de dames kan de muizenmannen helemaal dol maken en dat is te horen.
Voortplanting
Het voortplantingsseizoen van de bosmuis loopt van maart tot oktober, met een piek in juli en augustus. Na een draagtijd van ongeveer 23 tot 26 dagen, worden 3 tot 8 jongen geboren. Later in het jaar worden de worpen kleiner Een vrouwtje krijgt gemiddeld drie worpen per jaar.