Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bronst van het damhert | Fotoserie

  •  
04-10-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1080 keer bekeken
  •  
damherten_bronst_awd_61d745601b7b4_medium

Damherten in gevecht (2022)

© ZierieL

Kletterende geweien, oergeluiden en een hoop macho-gedrag. De bronsttijd is in volle gang. Naast edelherten zullen straks ook damherten druk bezig zijn om elkaar te imponeren. Met luidruchtig geknor en gevechten maken de mannen uit wie de baas is, met als doel om met zo veel mogelijk hindes te paren. 

De bronst van damherten begint een paar weken later dan die van edelherten, in de tweede helft van oktober. De foto's in deze fotoserie zijn in voorgaande jaren gemaakt. 

roedeltje_damherten_5a531ecb9e90f_medium

Een groep damherten

© Risseeuw

Verschil met edelhert 

De bronst van het damhert begint dus later. Ook is het bronstgeluid van een damhert hoger en eentoniger dan dat van een edelhert. De gevechten van de damherten zijn minder heftig, en er vallen zelden slachtoffers. Bij edelherten komt het weleens voor dat er doden vallen. 

gevecht_tijdens_de_bronst_5fa074676925a_medium

Vechtende damherten (2020)

© Fatcat Photography

Inspannende periode  

Damherten zijn aan het begin van de bronsttijd op hun zwaarst. Ze eten zichzelf helemaal vol in de maand september zodat ze sterk zijn, een dikke nek hebben om te vechten en zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor de hindes. Dit gewicht verliezen ze weer allemaal door alle inspanningen en gevechten tijdens de bronst.

stoere-jongen_651affe8d54ab_medium

Damhert

© Duco Luijt

Hindes lokken 

Wanneer het mannetje een bronsplaats, ook wel een lek genoemd, heeft veroverd, markeert hij deze. Dit doet hij door langs bomen te schuren, een ondiepe kuil te maken en die kuilen en zichzelf met urine en sperma te besproeien. Allemaal om de hindes te lokken.

bronstijd_5d93b8535a090_medium

© Esther van Aalderen

Dit damhert is aan het 'vlaggen' om zijn geur af te geven. Zo markeert hij zijn territorium. 

paring_damherten_5db5b5ca00ef5_medium

© Sabine1979

En als de man succesvol is, kan de paring beginnen. 

Vermijd verstoring, houd je aan de regels

De bronsttijd van herten trekt elk jaar veel belangstelling. Helaas vindt daardoor ook verstoring plaats van de dieren. In deze periode zijn vaak delen van bossen afgesloten om de dieren hun rust te gunnen, maar veel bezoekers lopen toch in gebieden waar ze niet mogen komen. Wil je de bronst meemaken? Ga dan naar een observatieplek die geopend is. Vanaf daar is de bronst ook goed te zien. Verder organiseren Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Nationaal Park De Hoge Veluwe tal van bronstexcursies. 

Met dank aan Zoogdiervereniging.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor