Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bruine kiekendief is opportunist

  •    •  
30-05-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1932 keer bekeken
  •  

Met de terugkomst van weidevogels, vliegt ook een indrukwekkende predator weer boven de weilanden van Sandfirden: de bruine kiekendief. ’s Winters houden de vogels zich op in Zuid-Europa of zelfs Noord-Afrika, maar nu stromen ze ons land weer binnen. Met Lydia Barkema van de Werkgroep Roofvogels Nederland zien we zowel man als vrouw bruine kiekendief boven de Friese vlaktes glijden.

Verborgen in het riet

Zowel de mannetjes als de vrouwtjes bouwen aan het nest. Deze nesten zitten vaak verborgen tussen het riet. Door in het voorjaar op zoek te gaan naar kiekendieven die af en aan naar hun nestplaats vliegen, kun je ze relatief makkelijk lokaliseren.

Het mannetje brengt voedsel aan wanneer er eieren en jongen zijn, het vrouwtje alleen aan het eind van deze periode. Door de nesten te lokaliseren, kunnen onderzoekers later in het jaar de nesten opsporen en de kuikens ringen.

Schommelingen in aantal kiekendieven

Dat ringen is belangrijk, want het aantal kiekendieven schommelt wat over de jaren. In de jaren ’70 had de bruine kiekendief het zwaar. Door het gebruik van gifstoffen, verlies van leefgebied en actieve vervolging van de soort daalde het aantal broedparen tot ongeveer honderd. Dankzij de ontwikkeling van nieuwe broedgebieden, het verbod op schadelijke bestrijdingsmiddelen en minder vervolging, wisten de aantallen zich te herstellen.

Het hoogtepunt van de aantallen was in de jaren negentig. Na die piek zette echter opnieuw een daling in. Dat werd mede veroorzaakt door verdrogende natuurgebieden, toegenomen predatie door vossen, een teruglopend voedselaanbod in agrarisch gebied en op sommige plekken hernieuwde vervolging.

Kijk zondag 1 juni 2025 om 19.25 uur op NPO2 naar de uitzending over Sandfirden.

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor