Dode hommel met mijten
© suikerspin_1
De Bijenstichting, Pesticides Action Network Netherlands en Buijs Agro-Services zijn een burgeronderzoek gestart waarmee ze te weten willen komen wat de impact van pesticiden op hommels is.
Al sinds het baanbrekende boek Silent Spring van Rachel Carson in de jaren 60, is bekend hoe schadelijk pesticiden kunnen zijn voor de biodiversiteit. Recent onderzoek toont aan dat bestrijdingsmiddelen in natuurgebieden inmiddels alomtegenwoordig zijn – zelfs in Natura 2000-gebieden. Insecten in Duitsland blijken gemiddeld besmet met 16,7 verschillende pesticiden.
De impact op wilde bijen is zorgwekkend, maar in Nederland nog onvoldoende in kaart gebracht. Daarom zijn de Bijenstichting, PAN-NL en Buijs Agro-Services een zogenaamd citizen science-onderzoek gestart. Voor dit onderzoek vragen ze zoveel mogelijk mensen om tot 30 juni dode hommels te verzamelen. Dit onderzoek wil aan de hand van laboratoriumtests op deze hommels aantonen: of de hommels met pesticiden besmet zijn; met welke pesticiden de hommels besmet zijn; of de aanwezige pesticiden dusdanig schadelijk zijn dat zij als doodsoorzaak kunnen worden aangewezen, en/of negatieve effecten hebben op de voortplanting.
“We maken ons grote zorgen over de invloed van pesticiden op onze wilde insecten”, aldus Maaike Molenaar, voorzitter van de Bijenstichting. “Elke bijenliefhebber zal in het verleden geregeld een dode hommel op straat hebben zien liggen. Die hommels gaan we dit voorjaar verzamelen, om zo iets te weten te komen over de gezondheid van Nederlands aaibaarste insect.”
“Uiteindelijk moet dit onderzoek bijdragen aan een scherper beleid op pesticiden”, voegt Margriet Mantingh van PAN-NL toe. “Ondanks dat er een Europese richtlijn voor bijen is, worden bijen en andere insecten onvoldoende beschermd tegen de vele pesticiden die in het milieu worden aangetroffen. Dit moet veranderen; het is 5 voor 12.”
Overigens zijn er al jaren diverse meldingen van honderden dode hommels onder lindebomen. De massale sterfte van hommels is een jaarlijks terugkerend en eeuwenoud verschijnsel. Uit onderzoek bleek toen dat deze hommels om komen van de honger. De lindebomen waar sterfte optreedt hebben te weinig nectar voor het grote aantal insecten dat op de aantrekkelijke geur van de bomen afkomt.
Bron: Bijenstichting, PAN en Buijs Agro-Services
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.