Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Campagne tegen palmolie

  •  
06-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
  •  
Rolf Schipper palmolie

© Rolf Schipper op een palmolieplantage - Milieudefensie

De meeste bosbranden die Indonesië deze zomer teisterden, zijn vermoedelijk aangestoken ten behoeve van nieuwe palmolieplantages. Dat zegt Milieudefensie. Volgens de organisatie verdwijnt het regenwoud in Indonesië in rap tempo voor de palmolie. Met grote gevolgen voor zowel de natuur als de lokale bewoners.

Biobrandstof

Hoe zit het ook al weer? Palmolie wordt onder meer gebruikt als grondstof voor diverse voedingsmiddelen. De laatste jaren echter wordt de olie steeds meer gebruikt in de vorm van biobrandstof. De Europese Unie is de op twee na grootste afnemer van palmolie. Nederland importeert bijna tien miljoen badkuipen (2,5 miljoen ton) palmolie per jaar. Dat is een derde van de totale Europese import.
Rolf Schipper, campagneleider Bossen bij Milieudefensie: "De helft van de geïmporteerde palmolie eindigt door het huidige Europese beleid in de tank van Europese auto's. Dat is desastreus voor het klimaat, de lokale bevolking en bedreigde diersoorten. Het verdwijnen van het regenwoud is niet het enige probleem: de CO2-uitstoot van palmoliediesel is drie keer hoger dan die van gewone diesel. We moeten er echt zo snel mogelijk een einde aan maken."
Schipper is op Sumatra geweest om met de lokale bevolking te spreken over de branden en de opkomst van de plantages. Met een korte Virtual Reality film wil Milieudefensie mensen laten zien wat de gevolgen zijn van de palmolieplantages. Bekijk het filmpje hier:
Draw the Line door VR-regisseur Steye Hallema. Virtual Reality filmpjes zijn het beste te bekijken op een mobiele telefoon met een Virtual Reality bril.

Campagne

Biobrandstoffen uit zowel palmolie als soja zijn omstreden. In juni stelde het Europees Parlement een eind te willen maken aan deze ‘slechte biobrandstoffen’. De komende maanden zal de EU een besluit nemen hierover. En ook de Tweede Kamer praat de komende maanden over het gebruik van deze biobrandstoffen.
Milieudefensie is onlangs gestart met de campagne trekdegrens.nl, over de verwoestende gevolgen van de enorme palmolie-import in Europa en Nederland. Met de petitie moet het gebruik van palmolie voor biobrandstoffen in Nederland worden verboden. Frankrijk heeft zich al uitgesproken voor zo'n verbod.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor