© Roel Wijnants (Flickr, CC BY-NC 2.0)
Het kabinetsdoel om in 2030 overal in Nederland de uitstoot van stikstof met de helft te hebben gereduceerd is voor coalitiepartij CDA "niet heilig". "Er is een herstart nodig van het proces. En daarbij zijn er geen dogma’s, 2030 is voor ons niet heilig", zegt partijleider Wopke Hoekstra vrijdag in een interview met het AD.
Daarmee lijkt het CDA te breken met de afspraak die hierover is vastgelegd in het regeerakkoord dat de christendemocraten sloten met VVD, D66 en ChristenUnie. Hoekstra wijst in de krant echter op het moeizame proces dat gaande is rond de stikstofdoelen. "We zijn nu een paar maanden bezig en wat is het resultaat? Impasse. Ik ben dankbaar dat Johan Remkes probeert de boel vlot te trekken, maar daarmee zijn we er niet. We moeten het proces herstarten, boeren moeten weer bondgenoot worden. Waarbij een ding niet ter discussie staat: natuurherstel moet. Daar is 50 procent reductie voor nodig."
De CDA'er pleit echter voor meer tijd om die reductie te halen, al benadrukt hij dat zijn partij de problemen niet wil doorschuiven naar volgende generaties. "Maar boeren moeten ook een eerlijke boterham kunnen verdienen. Natuurlijk kun je op veel plekken vóór 2030 de stikstofdoelen al halen, maar als het elders langer duurt, moeten we die tijd nemen. Nu zijn we nergens, zitten heel veel partijen niet eens aan tafel, en zonder de uitvoerders heb je helemaal niks.’’
Hoekstra zegt tegen het AD hiermee niet te zwichten voor de druk van de boeren die de afgelopen weken op harde wijze actievoerden tegen de stikstofplannen van het kabinet. "Integendeel: zo zetten we een positieve stap naar voren. Het is voor ons essentieel om twee dingen te combineren: natuurherstel en een vitaal platteland met een eerlijke boterham voor onze boeren."
Minister-president Mark Rutte vindt de uitspraken van vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra over het stikstofbeleid van het kabinet staatsrechtelijk gezien op het randje. Dat zei de premier bij aankomst bij de wekelijkse ministerraad, waar hij bij wijze van uitzondering al voor aanvang de pers te woord stond.
Rutte vindt dat er "staatsrechtelijk vraagtekens" bij te plaatsen zijn als een lid van het kabinet dat zegt. Maar hij wijst erop dat Hoekstra als CDA-leider wat meer bewegingsvrijheid geniet. "Het kan denk ik net".
De coalitiepartijen hebben vrijdagmorgen al "uitvoerig" telefonisch overleg gehad over het interview, dat volgens Rutte "hier en daar de wenkbrauwen deed rijzen". De conclusie daarvan was dat het overleg tussen kabinet en betrokken maatschappelijke organisaties over het stikstofbeleid onder leiding van bemiddelaar Johan Remkes de ruimte moet krijgen.
D66-vicepremier Sigrid Kaag noemt de uitspraken van Hoekstra "uiterst opmerkelijk" en was erdoor verrast. "Ik had het niet zien aankomen." Van het openbreken van het coalitieakkoord is wat Kaag betreft geen sprake. De afspraken daarin zijn volgens haar "goed doordacht". Zij vindt dat de partijen die ervoor getekend hebben "ook aan de lat staan voor de uitvoering".
Milieuorganisatie Greenpeace maakt zich boos over de opmerkingen van CDA-minister en partijleider Wopke Hoekstra over de stikstofdoelen. "Dit is cynische politiek" zegt Andy Palmen, directeur Greenpeace Nederland. "In Den Haag weet men donders goed dat de rechter gehakt maakt van elke vertraging om de natuur te redden, maar de zetels zijn belangrijker dan het land fatsoenlijk besturen."
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.