Chemiebedrijf Chemours in Dordrecht heeft eindelijk maatregelingen genomen om het lozen van de kankerverwekkende stoffen te verminderen. Het chemiebedrijf heeft de lozing van water waar GenX in zit, de afgelopen tijd verminderd met 85 procent. Dat is te danken aan een filterinstallatie met koolstofbedden die sinds juli 2017 wordt ingezet.
Vervuild slootwater en regenwater
Tegelijkertijd ontraadt het Gezondheidsinstituut RIVM nog steeds het gebruik van bepaald slootwater en opgevangen regenwater in de omgeving van chemiebedrijf Chemours voor moestuinen. Het RIVM adviseert ook om vee niet te laten drinken uit deze sloten. Op vier plekken zijn nog steeds sterk verhoogde concentraties van de mogelijke kankerverwekkende stoffen PFOA en GenX gemeten. Het advies geldt voor mensen die binnen een straal van een kilometer rond de fabriek wonen.
Vorige maand meldde de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) dat mogelijk kankerverwekkende stoffen die Chemours gebruikt bij de GenX-technologie in het verleden via het afval in lucht, bodem en water terechtkwamen. Ook constateerde de inspectie dat het Dordtse bedrijf transporteurs en verwerkers van afval niet op de hoogte bracht dat de stoffen in het afval zitten.
Hoge concentraties GenX
De eerste melding van te hoge waardes van GenX in het drinkwater werden in januari 2017 gemeld. Chemours zegt nu dat de geavanceerde technologie ingezet wordt als “blijk van toewijding aan verantwoord milieubeheer. We werken nauw samen met de autoriteiten en andere betrokkenen om de belasting van het milieu te verminderen.” Maar in de directe omgeving is er blijkbaar door het RIVM nog geen verschil gemeten.
Met de GenX-technologie worden onder meer antiaanbaklagen en hittebestendige coatings gemaakt. Volgens Chemours (het voormalige DuPont) is GenX minder giftig dan PFOA, maar toxicologen zeggen dat het vrijwel identiek is en dat de teflonproducent onmiddellijk moet stoppen met GenX.
In de ZEMBLA-uitzending ‘Geheimen van de chemische industrie’ was te zien hoe het chemiebedrijf DuPont,in Amerika jarenlang substantiële gezondheidsrisico’s van PFOA verzweeg. De stof werd in te hoge concentraties geloosd in de rivier en kwam terecht in het drinkwater. Omwonenden van de fabriek en oud-medewerkers werden ziek en stelden het bedrijf aansprakelijk voor de gezondheidsschade.