Het lijkt wel of deze vliegende zwerm kieviten een gechoreografeerde dans uitvoert in de lucht. Ze cirkelen heen en weer en dalen vervolgens langzaam weer af naar hun positie op de grond. Natuurfilmer Stephan Jourdan kon de zwerm mooi vastleggen in de buurt van het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen: “Het was schitterend wandelweer. Vanop een bankje bij de Groene Jonker had ik goed zicht op het water dat volzat met honderden alerte kieviten. Regelmatig vloog een grote groep op, om even later weer tot rust te komen.”
De kievit (Vanellus vanellus) is een weidevogel en leeft het liefst in een zo open mogelijk landschap. Ze zijn vaak te vinden op graslanden en akkers of bij ondiep water. Ze leven daar meestal in grote groepen. Dat is voor de vogelsoort een vorm van bescherming. In een grote groep is het voor een roofvogel een stuk moeilijker om er één exemplaar uit te halen. Zeker als ze lekker dichtbij elkaar vliegen. De complexe choreografieën van de zwerm, brengt bij een roofvogel nog wat extra verwarring en desoriëntatie.
Kieviet
© Corineoste
Hoewel er soms honderden vogels in een zwerm vliegen, botsen ze toch niet op elkaar. Ze kunnen deze collectieve bewegingen maken omdat alle vogels exact dezelfde snelheid vliegen en op dezelfde afstand van elkaar blijven. Elke vogel houdt enkele buren in de gaten. Wanneer de zwerm plotseling een bocht naar rechts maakt, gaat de hele vogelwolk mee. Dat is omdat elke vogel zich in een mum van tijd aanpast aan het gedrag van die vliegende buren. Een perfect zelfsturend team dus.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.