Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dating voor materialen

  •  
04-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
Plastic afval

Plastic afval

© Bron Pixabay

In 2050 moet Nederland circulair zijn. Dit betekent dat onze economie dan volledig moet draaien op herbruikbare grondstoffen. Maar zover is het nog niet. In tegendeel, onze afvalberg groeit nog steeds. En dat is een doorn in het oog van duurzaam ondernemer Maayke Damen. Volgens haar heeft afval een waarde en is het geldverspilling dat we er zo weinig mee doen. Ze bedacht een digitaal platform (Excess Materials Exchange) waarop bedrijven hun overtollige materialen kunnen uitwisselen. Een datingsite voor materialen noemt ze het. Het doel is om te zorgen dat op die manier meer reststromen hoogwaardig worden hergebruikt. 

Paspoort

Allereerst moet je uitzoeken uit welke grondstoffen dit bedrijfsafval bestaat. En dat klinkt makkelijker dan het lijkt. Want op dit moment zijn bedrijven niet verplicht om bij te houden welke grondstoffen ze gebruiken. En is het niet precies bekend uit welke grondstoffen bijvoorbeeld een broodrooster bestaat, of een computer. Daarom pleit Damen voor het instellen van een grondstoffenpaspoort. Daarin worden de materialen waaruit het product bestaat gestandaardiseerd vastgelegd. Zoals in de voedingsindustrie wel gebruikelijk is. 

Koffie

Hoe werkt deze datingsite dan? Een voorbeeld is koffiedrab. Als je koffie hebt gezet houd je dit spul over. Meestal wordt dit weggegooid, maar dat is zonde. Want je kunt er bioplastics mee maken, je kunt er bruikbare vezels uithalen, of inkt. En je kunt het gebruiken om champignons op te laten groeien. En met al deze stappen voeg je echt waarde toe, aldus Damen. En daarmee is het een hoogwaardige vorm van recyclen. Maar dit kan feitelijk voor alle materialen.

Spoor

rails spoor

Spoor

© Bron Pixabay

Een ander voorbeeld is het spoor in Nederland. Prorail vervangt jaarlijks honderden kilometers aan spoor. Het merendeel van dit gebruikte staal gaat naar China en wordt daar omgesmolten tot nieuw staal. Het vervoeren van deze spoorstaven en het omsmelten van het staal kost enorm veel energie. Terwijl je die honderden kilometers aan staven ook kunt gebruiken bij bijvoorbeeld het bouwen van geluidsmuren en in draagbalken, aldus Daamen.

Meer over:

circulair, afval, koffie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor