Je struikelt er bijna over, overal die fossielen in de binnenstad van Amsterdam. Veel kalksteen dat voor de gevels van de Amsterdamse grachtenpanden is gebruikt, is afkomstig uit groeven in de Belgische Ardennen. In de stoepranden van Amsterdam-Centrum vinden we een ander soort hardsteen afkomstig uit Ierse steengroeven in de omgeving van de stad Kilkenny. Amateur geoloog Annemieke van Roekel weet precies waar ze liggen al die fossielen.
De Amsterdamse fossielen komen uit het vroege Carboon. Een groot deel van het leven speelden zich in die tijd in zee af. In de Carboonzee leefden reuzenschelpen en koralen in allerlei vormen. We komen ze allemaal tegen in Amsterdam! Veel koralen uit die tijd waren in staat uitgestrekte riffen te bouwen. Aan de bodem verankerd leefden groepen zeelelies, met lange stelen en armen, die wel metershoog konden worden. Al deze diergroepen zijn te zien in de hoofdstad, als je maar naar beneden kijkt!
Brachiopoden zijn schelpdieren die r een eigen stam binnen het dierenrijk vormen, net als de gewervelden (zoals vissen) en de holtedieren (zoals koralen). Ze stonden op het menu van schelpvretende haaien, die de wereldzeeën toen bevolkten. In Amsterdam komen we twee groepen koraal tegen, die beide aan het einde van het Perm zijn uitgestorven: de Rugosa en Tabulata.
In het Belgisch hardsteen vinden we hoornvormige, rugose koralen, te herkennen aan de stervormige dwarswandjes. als je naar het fossiel van de zeelelie kijkt dan heeft het fossiel op het eerste gezicht meer weg heeft van een plant dan van een dier. Met hun armen filteren ze voedsel uit het zeewater. De zeelelie is familie van de zeester en de zee-egel.
Wil je een keer zelf op excursie gaan door Amsterdam? Loop dat een van de vijf speciale wandelingen uit die langs de fossielen voeren uitgestippeld door Amateur geoloog Annemieke van Roekel.
Voor Vroege Vogels TV een mooie gelegenheid om in de natuur van de hoofdstad te duiken. Mens en dier leven hier al eeuwenlang samen, ook soorten die je misschien niet zou verwachten temidden van de stadsdrukte.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.