Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

De immer opgewekte kneu | Vogelzangcursus #11

  •    •  
19-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5759 keer bekeken
  •  
kneu_zg

Als er één vogel is die je opvrolijkt, is het de kneu, vindt vogelzangexpert Dick de Vos. Met zijn vrolijke, lichtvoetige zang is het blije geluid te horen vanuit de toppen van lage struiken of lage bomen.

Zang van de kneu

De kneu is vernoemd naar het wat stotterende en onregelmatige geluid in zijn zang. De variatie is groot, van snelle afwisselende rateltjes tot trillers en heldere fluittonen. De hoogte en tempo wisselingen laat de kneu volop horen.

Qua vogelzang kan er verwarring ontstaan met de roepjes van de sijs, of met de kruisbek. De kruisbek leeft echter in een ander soort habitat. Die verkiest naaldbomen, iets waar je kneu de zelden aantreft. De putter, ook een vinkachtige kapt zijn zangnoten meer af dan de kneu, maar klinkt ook net zo opgewekt als de kneu!

kneu

Kneu geniet van wat zaden

© Fotograaf GeNie62

Sociale vogel

In april en mei zingen de mannetjes kneuen volop. Als ze gaan broeden vormen ze regelmatig in groepsverband en dan kunnen ze ook samen zingen. De kneu behoort tot de vinken. Het mannetje is prachtig gekleurd met zijn warmbruine rug en roodroze borst en muts. Vrouwtjes en onvolwassen vogels hebben geen rood in het verenkleed. In juli gaan de kneuen vaak samen op zoek naar voedsel. Ze zijn dol op zaden van veel kruiden en grassen, zoals kaardenbol en varkensgras.

De kneu is een zeer sociale vogel die dicht op elkaar leeft met zijn soortgenoten. Naast samen leven en broeden trekken ze ook in groepsverband. Rond half oktober trekken de kneuen naar Zuid-Spanje en Marokko. Toch kun je het hele jaar door in ons land wel kneuen waarnemen, want de kneuen uit de Scandinavische landen komen nog wel eens overwinteren in ons land.

Dick de Vos en Henk Meeuwsen

In de cursus Vogelzang 2024 gaat Vroege Vogels radio op pad met twee grote kenners van de vogelzang. Vogelaar Dick de Vos ontwikkelde een determinatiesleutel om vogels op naam te brengen door middel van hun zang en/of roep. Hij schreef daarover onder andere de boeken 'Wat zingt daar' en de 'Veldgids Vogelzang'. Henk Meeuwsen begon al op jonge leeftijd met het maken van geluidsopnames in de natuur. In 2000 richtte hij Meeuwsen Natuurgeluiden op. Zijn geluidsopnames zijn te horen in vele natuurfilms, documentaire en op een app.

Dick de Vos (l) en Henk Meeuwissen (r), vogelzang deskundigen

© Merlijn Schneiders

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor