Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierentuin, visdeurbel, meelifters, lepelaar Sinagote en alle overige onderwerpen

  •  
28-03-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
762 keer bekeken
  •  
lepelaar (c) Rob Buiter
Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 28 maart 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Lepelaar Sinagote
11:15 - Wat hoor ik?
18:40 - De leeuw van Alpi
32:20 - Naardermeer op de schop
43:05 - Pas op voor meelifters
51:30 - Visdeurbel in sluisdeur
57:25 - Fenolijn

Lepelaar Sinagote

In 2013 kreeg lepelaar 'Sinagote' een zendertje op haar rug. Sindsdien vertelt zij via haar gps-posities een boeiend verhaal; over lepelaars, maar vooral ook over onze omgeving. Het verhaal is nu terug te lezen in het boek dat naar haar is vernoemd.

De leeuw van Alpi

Aan het einde van de achttiende eeuw ontstond met de ‘beestenspellen’ de voorloper van de huidige dierentuin. De zogenoemde menagerieën. Voor het eerst kon de gewone burger exotische dieren aanschouwen als olifanten, neushoorns en tijgers. Dichter en schrijver Arie van den Berg heeft een boek geschreven over deze geschiedenis waarin hij in de voetsporen probeert te komen van een van de menageriehouders uit die tijd, de Italiaan Antonio Alpi.

Titel: De leeuw van Alpi
Auteur: Arie van den Berg
Uitgeverij: Atlas Contact
Reeds verschenen
Menagerie van Blaauw Jan - detail

© Menagerie op de binnenplaats van de herberg van Jan Berentsz Westerhof of Blaauw Jan op de Kloveniersburgwal te Amsterdam in 1751. Deel van prent door Christian Friedrich Fritzsch

Fenolijn 035-6711338

Zingende geelgorzen, actieve metselbijen, heel veel voorjaarsbloeiers en een steppekiekendief. Deze meldingen zijn de afgelopen week ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder vele liters aan kikkerdril, een vlucht raven en een specht die vogelhuisjes gebruikt als klankkast.
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Pas op voor meelifters

Met de import van tropische sierplanten komen vaak onbedoeld exotische planten en dieren mee. Sommige daarvan weten in Nederland te overleven. En een gedeelte daar weer van zorgt voor problemen in de natuur. Maar om hoeveel en voor soorten het gaat, was tot nu toe onbekend. De Radboud Universiteit, Floron en de NVWA hebben in totaal 658 uitheemse soorten aangetroffen in het wild. Van 115 soorten hiervan kun je stellen dat die zich echt in Nederland gevestigd hebben. Naomi Thunnissen van de Radboud Universiteit heeft onderzoek gedaan naar onder andere landplatwormen. Die komen meestal uit Australië of Nieuw-Zeeland. “Landplatwormen liften ook mee met potplanten, ze zijn heel kleverig en zitten vaak aan de onderkant van de pot vastgeplakt”, legt ze uit. “Steeds meer mensen zetten mediterrane plantensoorten in hun tuin, omdat die het door klimaatverandering goed doen”, zegt Naomi Thunnissen. “Daarom is het dus belangrijk om goed te controleren als je een sierplant koopt, en als je ziet ziet, melden bij EIS Kenniscentrum Insecten of bij.Naturalis”. Voor de landplatwormen is een speciale zoekkaart gemaakt.
Landplatworm kopie

Landplatworm Caenoplana micholitzi

© Roy Kleukers

Visdeurbel

Het leek een 1 april-grap, maar is het niet: de visdeurbel bij de Weerdsluis in Utrecht. Bedoeld om vissen die de sluis niet kunnen passeren een handje te helpen. Passanten kunnen met de bel de sluiswachter vragen om de sluis eventjes open te zetten.
Visdeurbel

Mark van Heukelum en Anne Nijs bij de visdeurbel in Utrecht

© Jeannette Parramore

Naardermeer op de schop

Het gebied rond Gasterij Stadzigt bij het Naardermeer heeft de afgelopen een ware metamorfose doorgemaakt. Om het kwelwater ruimte te geven is de bovenlaag verwijderd en afgevoerd. Het gebied is nu veel drassiger en er is een kwelvlies ontstaan van bacteriën en mineralen dat voeding geeft aan de zaden die nog in de bodem zitten.
Naardermeer

Uitzicht bij Stadzigt oude situatie

© Daniel Gulpers

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor