Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Onmogelijke' waarneming van een hermelijn | Door de lens van

  •  
30-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3545 keer bekeken
  •  

Gert Stegeman, natuurfotograaf, dacht dat hij een jonge hermelijn had gefotografeerd in de winter van 2017. ‘Dat is onmogelijk, hermelijnen krijgen geen jongen in de winter’, kreeg hij te horen. Maar niets bleek minder waar. Er barstte een discussie los en zo is dit de foto geworden met de meeste reacties tot nu toe op de site. 

hermelijnmetjong

27-01-17 een bijzondere ontmoeting op het ijs. Hermelijn verplaats haar jong naar een andere locatie.

© Fotograaf Gert Stegeman

Hermelijn gespot

Gert Stegeman (op de site bekend als gertstegeman) gaat in zijn vrije tijd het liefst op pad om mooie foto’s in de natuur te maken. Het liefst gaat hij alleen, zodat hij alle tijd heeft om op het juiste moment te wachten voor de perfecte foto. Op een winterdag was hij aan het fotograferen bij De Wieden en niet veel later zag hij opeens een klein dier over het ijs heen rennen. Hij pakte snel zijn camera erbij en voordat hij het wist was het diertje alweer verdwenen. Thuis keek hij de foto terug en toen bleek het een hermelijn te zijn, met iets in z’n bek dat leek op een jong. ‘Dat moet een babyrat zijn, hermelijnen leggen dan geen jongen’, was één van de reacties. De foto met de alle reacties is hier te vinden. 

Fotograaf: Gert Stegeman

Uitvergroting van een van de foto's, de donkere manen zijn duidelijk te zien.

© Fotograaf: Gert Stegeman

Onmogelijk

Gert kwam in contact met de werkgroep Marterachtigen van de Zoogdiervereniging. Het bleek geen jonge rat te zijn, maar daadwerkelijk een jonge hermelijn. Dat was erg bijzonder, vooral voor de tijd van het jaar. ‘Het was een bijna onmogelijke waarneming’, zegt Gert. Een foto die aanleiding gaf om in de radio-uitzending van februari 2017 een deskundigen er naar te laten kijken. In eerste instantie dacht de Werkgroep Kleine Marterachtigen (WKM) ook dat het ging om een jonge rat. Na raadpleging van meerdere deskundigen en meer foto's van het moment, concludeerde de WKM echter dat het toch om een hermelijnjong ging. "Doorslaggevend zijn de zogenaamde ‘manen’ die op de hals van het jonge dier te zien zijn. Deze zijn kenmerkend voor jonge hermelijnen", zo meldt Erwin van Maanen, voorzitter van de WKM. Ook is bij de hermelijn een hangbuikje te zien dat veelal op opgezwollen melkklieren duidt. Luister hieronder naar de reportage:

De natuurfotopagina van Vroege Vogels bestaat sinds 2005. Kijkers, luisteraars en volgers van Vroege Vogels kunnen hier hun eigen natuurfoto’s uploaden. Wie zijn deze fotografen? In de videoserie ‘Door de lens van’ bezoeken we acht fotografen. Bekijk alle video’s van ‘Door de lens van’ op ons YouTube-account!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor