Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbescherming vangt jaarlijks 3400 kittens op

  •  
17-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
162 keer bekeken
  •  
kitten-gbe136856b_1920

© Afbeelding van ykaiavu via Pixabay

De Dierenbescherming begint een campagne om aandacht te vragen voor duizenden kittens die jaarlijks worden gedumpt in Nederland. "Ze worden op straat gevonden, op industrieterreinen, in doosjes in vuilnisbakken, sommigen zijn maar een paar uur oud", aldus de Dierenbescherming.

Jaarlijks vangt de Dierenbescherming 3400 kittens op. Het merendeel komt in de zomer binnen. “De dieren worden achteloos achtergelaten in dichtgeplakte dozen of vuilcontainers. Ze worden afgestaan of zwervend aangetroffen”, aldus de Dierenbescherming.

Ziek en zwak

Vaak worden de kittens zwak en ziek het dierenasiel binnengebracht. Maar liefst een derde van de kittens heeft extra medische zorg nodig. Het gaat vooral om de besmettelijke, veelvoorkomende niesziekte of darmaandoeningen.

“De jonge dieren zijn kwetsbaar en met name de kleintjes die zonder moederpoes zijn gedumpt, hebben nauwelijks weerstand tegen allerlei ziekten”, aldus de Dierenbescherming. De zorg is tijdrovend en kostbaar. Daarnaast bestaat het risico dat de gezonde dieren in de asielen besmet raken door de zieke zwerfkatjes.

Naast de (soms intensieve) zorg, is het belangrijk de jonge kittens te socialiseren, zodat ze kunnen worden geadopteerd. Het opvangen van één gezonde kitten kost de Dierenbescherming 150 euro. Een ziek dier heeft nog meer geld nodig. Naast onderdak en voer krijgen de katten ook een medische check, vaccinaties en een chip.

Opvang

Naast de zwerfkatten die de dierenambulances oppikken van de straat, komen de dieren ook binnen via TNR-acties (Trap, Neuter, Return). Dat betekent dat de kat wordt gevangen, gecastreerd en dan op dezelfde plek vrijgelaten, zodat ze hun weg naar huis terug kunnen vinden. Ook via de Landelijke Inspectiedienst of afdeling Preventieve Dierenhulp komen katten binnen die dierenleed ondervinden in het huis van hun eigenaren.

De Dierenbescherming gaat via sociale media voorlichting geven om het dumpen van dieren te voorkomen. Ook roept de organisatie katteneigenaren op hun dieren te steriliseren en te laten chippen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor