Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenbeschermingsorganisaties roepen op: stop met exotenbeurzen

  •  
01-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
323 keer bekeken
  •  
veel luipaardgekko's Houten

Veel luipaardgekko's in bakjes op de beus in Houten

© World Animal Protection

Van Europa’s grootste vogelbeurzen tot Terraria in Houten: exotenbeurzen zijn in Nederland aan de orde van de dag. Dierenbeschermingsorganisaties vinden het zeer kwalijk dat vogels, reptielen en amfibieën nog steeds op grote schaal worden verhandeld op beurzen in Nederland. De organisaties roepen minister Staghouwer van LNV daarom op hier een einde aan te maken.

Opnames 

World Animal Protection bezocht onlangs diverse exotenbeurzen, zoals afgelopen weekend in Houten, en maakte daar opnames van. De organisatie is niet te spreken over het feit dat deze beurzen nog altijd doorgang vinden, met het oog op dierenwelzijn én het risico dat handel in wilde dieren – en het particulier bezit ervan – brengt voor de volksgezondheid. Daarnaast worden rondom deze beurzen beschermde diersoorten illegaal verhandeld.

Bamibakjes 

Sanne Kuijpers, campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection Nederland vertelt: ‘Op de beurzen afgelopen maanden zagen we weer opgepropte slangen, gestreste hagedissen en varanen in plastic bakken. We zagen stuk voor stuk prachtige dieren, maar we moeten ons realiseren dat het gaat om wilde dieren die in het wild horen, en niet in een bamibakje op een Nederlandse beurs. De dieren ervaarden duidelijk stress, werden voortdurend opgepakt en verplaatst, worden extreem beperkt in hun bewegingsruimte, hebben geen schuilmogelijkheden en krijgen tape om hun bek om te voorkomen dat ze bijten. Kortom, beurzen met wilde dieren zijn ronduit dieronvriendelijk en er moet een eind aan komen.’

kameleon Houten

Kameleons in bakjes op de beurs in Houten

© World Animal Protection

83 miljoen dieren geïmporteerd 

Op dit moment mogen veel reptielen-, amfibieën- en vogelsoorten nog worden gehouden door particulieren. Dieren als pythons, kaaimannen, varanen en ara’s mogen in Nederland dus gewoon worden verhandeld. Hoeveel dieren op deze beurzen worden verhandeld is niet duidelijk, maar wel is bekend dat tussen 2014 en 2019 ruim 83 miljoen levende wilde dieren door Nederland werden geïmporteerd.

Oproep

Dierenbeschermingsorganisaties World Animal Protection, International Fund for Animal Welfare (IFAW), Stichting SPOTS, Stichting AAP en de Dierencoalitie roepen minister Staghouwer op vaart te maken met het geplande onderzoek, gericht op de gezondheids- en welzijnsrisico’s op beurzen. Ook pleiten de organisaties voor een snelle invoer van positieflijsten voor reptielen, amfibieën en vogels.

Bron: ANP | World Animal Protection 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor