Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenorganisaties blij met nieuwe huisdierenlijst

  •  
07-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
657 keer bekeken
  •  
rodent-g979a6f45b_1920

Chinchilla's mag je vanaf 2024 niet meer als huisdier hebben

© Andreas Lischka via Pixabay

Dierenwelzijnsorganisaties zijn blij met de aangescherpte lijst van dieren die gehouden mogen worden als huisdier. Onder meer de serval, egel, chinchilla en de Russische dwerghamster zijn met ingang van 2024 verboden als huisdier te houden.

Dierenbescherming

De Dierenbescherming is blij dat "na dertig jaar eindeloos wachten" het ministerie de lijst heeft opgesteld en noemt het pure winst voor dierenwelzijn. De lijst maakt op wetenschappelijke basis een einde aan de onduidelijkheid welk dier wel en welk niet geschikt is om als huisdier te houden. "Het feit dat de lijst kort is, betekent dat er streng gekeken is en dat is goed nieuws." De Dierenbescherming hoopt dat er ook snel lijsten volgen voor reptielen en vogels.

World Animal Protection Nederland

Die wens wordt gedeeld door World Animal Protection Nederland, aangezien dieren als kaaimannen "nog altijd worden aangeschaft als huisdier en in een badkuip in huis worden gehouden". De organisatie is desondanks ontzettend blij met de lijst, omdat tot nu toe "vrijwel iedere diersoort" als huisdier gehouden mag worden.

"Exotische dieren hebben vaak zeer complexe voedings-, zorg- en huisvestingsbehoeften waarin de gemiddelde eigenaar niet kan voorzien. Ook schuilt er een enorme handel achter het houden van exotische huisdieren", aldus Sanne Kuijper, campagnemanager Wilde dieren bij de organisatie. Naast enorm dierenleed en schade aan lokale ecosystemen en de biodiversiteit, kan dit volgens haar ook gevolgen hebben voor gezondheidsrisico's voor mensen. De organisatie verdiept zich nog in de lijst, maar is "sowieso blij te zien dat onder meer de serval er niet meer op staat".

Stichting AAP 

Stichting AAP ziet de lijst als "het beste middel om de wildgroei van dieren die bij particulieren in de problemen komen of problemen veroorzaken, te stoppen". Ook deze organisatie streed al lange tijd voor de lijst. Al in 1992 werd wettelijk vastgelegd dat zo'n lijst er moest komen. De komst van de lijst werd volgens stichting AAP tegengehouden door een groepje hobbyhouders met achter hen een enorme industrie: "in de handel in exotische dieren gaat heel veel geld om".

Volgens AAP worden in Nederland ruim 300 verschillende zoogdiersoorten thuis gehouden, en onder meer sociale media dragen bij aan zo nu en dan een piek in de populariteit van bijvoorbeeld servals en andere katachtigen. Uiteindelijk blijken de dieren "toch niet zo leuk, tam of veilig en voldoen niet aan de verwachtingen", waarna opvangcentra worden overspoeld met aanvragen de dieren over te nemen.

Alle drie de organisaties denken dat de lijst een voorbeeld kan zijn voor andere landen in Europa. Ze zeggen ook op Europees niveau te blijven strijden om de risico’s van exotisch huisdierbezit op effectieve en economisch haalbare wijze aan te pakken.

Bron: ANP

Meer over:

exoot, huisdier
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor