Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dierenvoer, maar ook vlees en zuivel blijken vervuild door microplastics

  •  
08-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
636 keer bekeken
  •  
SILOKING_SelfLine_bei_der_Rinderfütterung

Rundveehouderij

© Alesko (CC BY-SA 3.0)

Onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam vinden microplastics in vlees- en zuivelproducten van boerderijdieren. Een mogelijke bron is het voer van de dieren, waar ook plastic in werd gevonden.

Microplastics

De studie werd uitgevoerd in opdracht van Plastic Soup Foundation. Zeven van de acht geteste rundvleesmonsters bleken plastic deeltjes te bevatten, bij het varkensvlees was dat voor vijf van de acht monsters het geval. Ook werd plastic aangetroffen in 18 van de 25 geteste melkmonsters.  

In alle twaalf monsters van de voederpellets en versnipperd voer werd plastic gevonden. In het verse voedsel werd geen vervuiling aangetroffen.

Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation stelt: “Deze studie leidt tot ernstige bezorgdheid over de besmetting van onze voedselketen met microplastics. Ook is duidelijk dat de boeren hier niet verantwoordelijk voor zijn. Het lijkt erop dat - in ieder geval een deel van de - restpartijen van de voedingsmiddelenindustrie, waaronder supermarkten, met verpakking en al wordt verwerkt tot veevoer."

"Hoogstwaarschijnlijk bevat vrijwel elke biefstuk en elke hamburger kleine stukjes plastic"
Maria Westerbos, directeur van Plastic Soup Foundation

Schadelijk

"Dit is niet alleen schadelijk voor het dierenwelzijn, maar wellicht ook voor onszelf. Hoogstwaarschijnlijk bevat vrijwel elke biefstuk en elke hamburger kleine stukjes plastic", aldus Westerbos.

Die aannames komen niet uit het VU-onderzoek. De Amsterdamse onderzoekers waarschuwen vanwege de bescheiden omvang van hun studie juist voor te grote conclusies. Zij noemen hun resultaten "een eerste indicatie dat plasticdeeltjes aanwezig zijn in detecteerbare concentraties in modern veevoer, de dieren die dat eten en in producten van de boerderij". Over de vraag hoe schadelijk de microplastics in voedsel zijn, geeft deze studie ook geen uitsluitsel. Nader onderzoek naar de omvang van de blootstelling én de eventuele risico's is gewenst, vinden de onderzoekers van de VU.

Eco-toxicoloog Dr Heather Leslie, co-auteur van de studie, legt uit: "Dieren zijn in staat om ten minste een deel van de plasticdeeltjes te absorberen waaraan ze in hun leefomgeving worden blootgesteld. Deze studie zou een stimulans moeten zijn om de volledige omvang van de blootstelling en de eventuele risico's die daarmee gepaard gaan, verder te onderzoeken.” 

Europese regels

De Europese Verordening voor Diervoeding 767/2009 verbiedt de toevoeging van (delen van) verpakkingen aan dierenvoer. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) hanteert een zogeheten Reference Point of Action: wanneer de vervuiling onder de 0,15% is, wordt die getolereerd. 

Plastic Soup Foundation vindt dit zorgelijk. “Wij zijn gebrand op het naleven van het ‘zero tolerance’ beleid op Europees niveau, zonder enig gedogen”, aldus Westerbos. Om dit standpunt kracht bij te zetten, begint Plastic Soup Foundation een petitie. Hierin wordt minister Staghouwer van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gevraagd om de consument ervan te verzekeren dat de Nederlandse voedselketen plasticvrij is.

Bron: Plastic Soup Foundation, ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor