Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Dode spitsmuis gevonden? Lever hem in voor onderzoek!

  •  
04-11-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
557 keer bekeken
  •  
Richard_Witte_van_den_Bosch-TX-huisspitsmuis_09-07-27_0062.jpg

© Richard Witte van den Bosch

Om overlast van ratten en muizen te tegen te gaan worden regelmatig bestrijdingsmiddelen gebruikt. Andere diergroepen, waaronder andere spitsmuizen, kunnen hier ook aan overlijden aan deze zogeheten rodenticiden. Onderzoekers van Wageningen Universiteit starten daarom een onderzoek naar de onbedoelde effecten van dit gif en doen de volgende oproep: lever dood gevonden spitsmuizen in!

Waarom spitsmuizen?

De belangrijkste vraag die de WUR-onderzoekers hebben is of spitsmuizen meer rodenticiden binnenkrijgen in stedelijk of juist in het landelijk gebied. Hiermee willen ze inschatten of de huidige maatregelen om de risico’s te verminderen voor zogenaamde niet-doelsoorten (dus geen ratten of muizen) wel effectief zijn. In het buitengebied zijn het met name agrariërs die rodenticiden gebruiken, in de stad professionele bestrijders of burgers. Dit kan verschillend uitpakken, vandaar de keuze om zowel in het buitengebied als in de stad te werken.

Spitsmuizen kunnen rodenticiden binnenkrijgen doordat ze eten uit de dozen waarin de rodenticiden worden aangeboden. Voor dit onderzoek wordt gekeken naar rodenticiden die buitenshuis worden gebruikt. De maatregelen die de risico’s voor niet-doelsoorten zo klein mogelijk moeten houden, zijn namelijk alleen nog maar voor buitengebruik ontwikkeld. Spitsmuizen hebben als voordeel dat hun leefgebied vrij klein is, dus als er stoffen worden gevonden in de spitsmuizen is dit een indicatie van lokaal gebruik. Hierdoor is snel duidelijk te krijgen of en waar rodenticiden onbedoeld in het milieu terechtkomen.

Verzamel elke spitsmuis

Een spitsmuizenherken je aan de vorm van de kop. De schedel is smal, spits (bijna kegelvormig) toelopend zonder jukbeenderen. De snuit steekt voor de snijtanden uit en is spits toelopend en slurfvormig. Er zijn verschillende soorten spitsmuizen en de onderzoekers zijn geïnteresseerd in elke dode spitsmuis die je vindt. Ook van plekken waar geen rodenticiden worden gebruikt. Het kan zijn dat je het gebruik van rodenticiden niet ziet, terwijl ze toch worden toegepast of andersom. Alle vers dode spitsmuizen zijn daarom welkom.

Vind je een dode spitsmuis noteer dan de volgende zaken:

  • Locatie, eventueel meer details over bijvoorbeeld type landbouw of type straat.
  • Tijdstip plus de datum
  • Doodsoorzaak, indien bekend.
  • Eventuele kennis, zoals mogelijke lokale inzet van bestrijdingsmiddelen.
  • Indien bekend de soort spitsmuis.

Het inleveren van de spitsmuizen

Vind je een dode spitsmuis of brengt de kat deze bijvoorbeeld thuis? Bewaar hem in een (genummerd) zakje in de vriezer, download het onderstaande formulier en vul in en breng deze naar een inleverpunt bij jou in de buurt. De dode spitsmuizen worden door de WUR opgehaald bij de inleverpunten.

In dit overzicht (pdf: 248 KB) zijn alle inleverlocaties te vinden. Hier kun je terecht om jouw spitsmuis af te geven samen met het ingevulde formulier. De spitsmuizen worden in de vriezer bewaard voordat ze voor onderzoek worden opgehaald door de WUR. Heb jij zelf een -20 vriezer en wil je meewerken? Stel je vriezer dan ook beschikbaar als tijdelijke opslag! Neem contact op met info(at)zoogdiervereniging.nl om jouw adres aan de lijst met inleverlocaties te laten toevoegen.

Let op! Het inleveren van spitsmuizen kan tot en met 31 december 2021. Deze actie is na deze datum afgesloten.

Meer over:

spitsmuis
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor