Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Doe mee met de bodemdierendagen

  •    •  
09-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
170 keer bekeken
  •  
regenworm_C-Daksaya

Regenworm

© Daksaya

Van springstaarten tot pissebedden en van regenwormen tot duizendpoten. Onder onze voeten is het een drukte van jewelste. Tijdens de 10e editie van de bodemdierendagen kan je op zoek gaan naar het ondergrondse leven. Aandacht hiervoor is hard nodig, want gezonde bodems verdwijnen in een razend tempo, ook in Nederland. Ontdek welke 'Tiny Ten' bij jou in de buurt de grond gezond houden, ga op bodemdierensafari of bouw een wormenhotel!

Op zoek naar de Tiny Ten

De bodemdierendagen zijn van 20 september tot maandag 7 oktober. En iedereen kan meedoen. Ga op zoek naar de Tiny Ten in je eigen tuin. Maar wat zijn dat eigenlijk? Dat zijn de tien kleine dieren, die je het vaakst kan vinden als je een kijkje neemt in de bodem. Zoals (regen)wormen, die graven gangetjes in de grond. Of duizendpoten, naaktslakken, pissebedden, kevers, mieren of zelfs een mol. Om het zoeken makkelijker te maken heeft het Nederlands Instituut voor Bodemecologie (het NIOO) een zoekkaart gemaakt. Die kan je hier downloaden.

Pissebedden zijn niet vies

Ze hebben hun naam en uiterlijk niet echt mee, maar ze zijn superbelangrijk voor de bodem. Pissebedden zijn de schoonmakers van de tuin. Zo eten ze onder andere rottend hout en dode bladeren. Het zijn geen insecten. De pissebed is namelijk familie van de kreeft. Dat kan je ook zien aan de pootjes. Zo hebben insecten altijd 6 pootjes, maar pissebedden hebben er maar liefst 14. Ondanks de naam hoeft de pissebed nooit te plassen. De stoffen die het diertje kwijt wil verdampt gewoon door het pantser heen! 

Miljoenpoot heeft geen miljoen poten

Ook de naam van dit dier klopt niet echt. Want een miljoenpoot heeft niet zoveel pootjes. Het zijn er meestal een paar honderd. Dat hangt af van de soort. In Nederland leven meer dan 50 verschillende soorten miljoenpoten. Wat eten ze dan? De meeste soorten zijn echte vegetariërs. Dus ze eten geen andere dieren, ze zijn vooral dol op rottende bladeren en schimmels. De miljoenpoten in jouw tuin zijn niet groot. De ‘oproller’ bijvoorbeeld wordt maar 2 centimeter groot. In Afrika leeft de Afrikaanse reuzenmiljoenpoot. Die kan wel 40 centimeter groot worden!

Bron: Bodemdierendagen

Meer over:

bodemdieren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor