Een drieteenstrandloper die langs de vloedlijn op zoek is naar voedsel, een jonge grijze zeehond die zwart is in plaats van grijs en een Europese hoornaar. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de Vroege Vogels uitzending over de natuur in Amsterdam. En de winnaar van deze week is: Renzo van den Akker met het filmpje van de drieteenstrandloper.
Deze bijzondere vogels zoeken hun voedsel door actief langs de waterlijn te rennen. Wanneer het water van een golf zich terugtrekt, schieten de vogels naar voren om blootgelegde prooidieren op te pikken. En zoals de naam al doet vermoeden, hebben deze strandlopers maar drie in plaats van vier tenen.
Gerard Koster Joenje kon een wel erg bijzondere grijze zeehond vastleggen op Vlieland: een pup met melanisme. Door deze afwijking maakt die te veel donker pigment aan en komt er onder de pupvacht een zwarte huid tevoorschijn in plaats van een grijze. "Een week of twee, drie na de geboorte begon de zeehond zijn witte vacht te verliezen om te kunnen zwemmen. Toen werd me al snel duidelijk dat het om een bijzonder zeehondje ging", aldus de filmer.
Melanisme is het tegenovergestelde van albinisme, waar een dier juist te weinig pigment aanmaakt. Meer weten over kleurafwijkingen? Bekijk dan deze fotoserie.
Eerder dit jaar plaatsten we ook een andere bijzondere video van deze filmer: de geboorte van een grijze zeehond. Van de moeder die weeën heeft tot de pup die de eerste moedermelk drinkt. Alle beelden zijn gemaakt vanop grote afstand en met professionele apparatuur. De filmer benadrukt dat hij een telelens en extra vergrotingen gebruikt waardoor hij de rust van de dieren niet verstoort. Meer zien over de natuur in Vlieland? Bekijk dan het YouTubekanaal Vlieland TV.
In Nederland zijn uilen te vinden met zwarte, oranje en gele ogen. De soorten met zwarte ogen, zoals de bosuil en de kerkuil, zijn echte nachtjagers. Soorten met oranje ogen, zoals de oehoe en de ransuil, jagen ook tijdens de schemering, rond zonsopgang en zonsondergang. Uilen met een gele iris, zoals de steenuil, velduil en sperweruil, zijn grotendeels ook overdag actief.
Velduil
© Kasteelheertje
Hoewel het een handig ezelsbruggetje is om te onthouden wanneer de uilen jagen, is er geen bewijs dat de oogkleur ook te maken heeft met het gezichtsvermogen van de uil. Frans van Pagee kon deze velduil prachtig vastleggen.
De Europese hoornaar is de grootste wespensoort van Nederland. In tegenstelling tot de Aziatische hoornaar, is deze soort inheems en komt die dus van nature voor in ons land. Beide soorten zijn te onderscheiden door hun grootte en kleurenpatroon. De Aziatisch is iets kleiner en heeft opvallende zwarte poten met felgele uiteinden. Daarnaast vertoont die meer zwarte accenten op het lichaam in vergelijking met zijn Europese tegenhanger. Die laatste heeft juist een meer roodbruine kleur. Rob Beckers filmde dit exemplaar in Venray.
Het verschil tussen de Europese- en Aziatische hoornaar
© Mazzelmoaze en Rob Buiter
"Deze baltsende brilduikers heb ik vastgelegd op 31 januari 2025 om ca. 2 uur 's middags in de Hoornse plas bij de stad Groningen", schrijft filmer Herman Pannen. Hij kon het spectaculaire baltsritueel van twee mannetjes prachtig filmen. Met een verticale beweging gaan ze op en neer met hun nek. Tussendoor gooien ze hun kop af en toe helemaal achterover tot die op hun lichaam ligt. Alles om indruk te maken op de vrouwtjes waarmee ze willen paren!
Thema's:
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.