Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Duizenden huizen in Suriname al maanden onder water

  •  
16-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
374 keer bekeken
  •  
Brokopondo_20160927_Afobakadam_2

Afobakadam, Suriname

© Otter via Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Al meer dan twee maanden staan de huizen van duizenden bewoners in ongeveer 35 dorpen in het binnenland van Suriname onder water. Het kan nog weken duren voor de bewoners kunnen terugkeren. De waterproblemen zijn het gevolg van de overmatige regenval en het uitblijven van de droge tijd.

Door de hevige regenval zijn er ook grote problemen met de Afobakadam in de Surinamerivier. Er wordt water uit gelaten om te voorkomen dat de dam bezwijkt. Dat spuien zorgt voor extra wateroverlast voor omliggende dorpen. Het Surinaamse staatsbedrijf Staatsolie is eigenaar van de stuwdam.

Spuien

Deskundigen, onder wie meteorologen en Staatsolie, verwachten dat de overstromingen in het achterland van Suriname pas rond juni achter de rug zullen zijn. Tot dat moment zal Staatsolie nog regelmatig de spuigaten van de dam open moeten zetten om te voorkomen dat het waterpeil in het stuwmeer te hoog wordt. Dat is belangrijk omdat teveel water een dambreuk zou kunnen veroorzaken met grotere gevolgen.

Het noodzakelijke spuien heeft vooral grote gevolgen voor de bewoners van de districten Brokopondo en Saramacca. Volgens Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), zijn tot nu toe ongeveer 12.000 mensen uit ongeveer 35 dorpen geraakt door de overstromingen. Het overgrote deel heeft er voor gekozen hun huis niet te verlaten. Ongeveer driehonderd mensen zijn wel tijdelijk verhuisd, aldus Slijngard.

Onvrede

De NCCR is sinds maart in actie om de mensen uit de dorpen te voorzien van pakketten met voedsel en andere benodigdheden. Het voedsel is nodig omdat veel gewassen, zoals cassave, gember en zoete aardappel, verzopen zijn. Ze zijn er niet tegen bestand lang onder water staan. De hulporganisatie gaat komende weken ook ongeveer dertig grote watertanks naar de gebieden brengen zodat de bewoners schoon regenwater kunnen opvangen. Leger, politie en lokale bestuurders helpen mee bij de hulpverlening.

Toch is onvrede bij de getroffen bewoners nog volop aanwezig. Hun grootste frustratie is dat Staatsolie hen in maart niet heeft voorbereid op het spuien, waardoor ze geen voorbereidingen hebben kunnen treffen.

Tot twee jaar geleden was Suralco, grondstoffenproducent en een dochteronderneming van het Amerikaanse Alcoa, eigenaar van de stuwdam. Nu is dat dus de regering. "Het bedrijf heeft geen excuses gemaakt, maar wel erkend dat er een gebrek was aan communicatie. Staatsolie heeft inmiddels alle kosten van een kleine 25.000 euro per maand op zich genomen’’, aldus Slijngard.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor