Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Ecosloot voor natuur, buurt én afwatering

  •    •  
11-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1760 keer bekeken
  •  
Geert Draaistra in de ecosloot

Met een 'Ecosloot' van zo'n driehonderd meter, aan de rand van een woonwijk, wil Geert Draaistra van de gemeente Leeuwarden de natuur en de buurt plezieren. En ook al lijkt het project in niets op een klassieke sloot, zelfs de afwatering is nog in stand gebleven. "Dit project kun je zo in andere wijken en ook elders in het land uitrollen."

De oude sloot die tussen de Nicolaas Beetsstraat en een groot parkeerterrein lag, is de afgelopen tijd volgelegd met boomstammen en zelfs met tegels en stenen. "We hebben ons laten inspireren door landschapsarchitect Le Roy", vertelt Draaistra van de gemeente Leeuwarden. "Die gebruikte veel afgedankte materialen in zijn ontwerpen. Wij hebben met tegels die tijdens het 'NK Tegelwippen' uit Leeuwarder tuintjes zijn gehaald, oevers en hoogteverschillen gebouwd. Door dat gebruik van stenen ontstaan veel holtes, waardoor de waterbergende en afvoerende functie van de sloot tóch intact is gebleven."

ecosloot, Leeuwarden

Groot aantal plant- en diersoorten

Naast die tegels liggen er vooral veel boomstammen en zijn ook oude fruitbomen aangeplant. "Dat oude hout zal veel leven trekken", verwacht Draaistra. "En door het gebruik van fruitbomen, betrekken we de buurt er ook beter bij. Die kunnen hier niet alleen helpen met het onderhoud, maar ook fruit en kruiden komen oogsten."

Merlijn Hendriks, student aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden heeft direct na de aanleg van de ecosloot een inventarisatie uitgevoerd en vond direct al een groot aantal plant- en diersoorten. "Ik zag ook tweekleurige vleermuizen boven het gebied vliegen. De ecosloot zal zeker een positief effect hebben op insecten, wat ook weer goed is voor dat soort vleermuizen", verwacht Hendriks.

muntvlindertje

Ook de buurt is goed te spreken over deze nogal onconventionele sloot. "Ik vind het een prachtige manier om de stadsbewoners weer bij de natuur te betrekken", zegt bijvoorbeeld buurvrouw Margreet. "Volgens mij kun je dit project zo in andere wijken en ook in andere steden uitrollen om weer meer natuur in de stad te krijgen."

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor