Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Moeder eend jaagt blauwe reiger weg, gewone wolzwever en spreeuwenwolk

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
742 keer bekeken
  •  

Een blauwe reiger heeft het op de pullen van een wilde eend voorzien, maar dat laat moeder eend niet gebeuren. Een gewone wolzwever bezoekt een pinksterbloem en een prachtige dansende spreeuwenwolk. Deze filmpjes en meer zie je in de uitzending van Slikken van Voorne. En de winnaar van deze week: het filmpje van een blauwe reiger die een pul probeert te grijpen gemaakt door Henk Janssen. Hij filmde het tafereel in de sloot achter zijn tuinhuis.

Duizenden spreeuwen dansen in de lucht

Filmer Marjan Pilon zag een gigantische groep spreeuwen vliegen bij zonsondergang in het Groningse natuurgebied ‘t Roegwold. "Een prachtig gezicht. En als je goed luistert hoor je dat de roerdomp ook nog van zich laat horen." In een spreeuwenwolk kunnen duizenden spreeuwen samenkomen. Al dansend verplaatst de groep zich steeds meer richting hun slaapplaats in een park, rietveld of op een gebouw.

Gewone wolzwever bezoekt pinksterbloem

De gewone wolzwever kan al vliegend nectar verzamelen. Net als een kolibrie klappert het insect heel snel met de vleugels waardoor die 'stil' kan blijven hangen voor de bloem. Maar schijn bedriegt, want ondertussen slaan zijn vleugels wel 300 keer per seconde. Stephan Jourdan kon dit exemplaar prachtig vastleggen. "In de berm zaten vlinders te genieten van de pinksterbloemen. Ook de gewone wolzwever kwam voorbij. Die kende ik nog niet."

Bekijk ook onderstaand filmpje over de pinksterbloem.

Buidelmees tussen de lisdodde

Tussen het pluis van de lisdodde zoekt deze buidelmees naar een lekkere hap. Dat zijn vaak kleine insecten, larven of spinnetjes die zich in de plant verschuilen. "Eigenlijk was ik opzoek naar de baardmannetjes tot ik tot mijn verbazing deze buidelmees tegenkwam", schrijft filmer Stijn Bartels. "We waren op een gegeven moment met z'n 20 vogelaars en fotografen aan het genieten van deze bijzondere vogeltjes. Gelukkig bewaarde iedereen netjes afstand en konden de buidelmezen ongestoord hun buikjes vullen."

Buidelmezen staan natuurlijk ook bekend om hun buidelvormige nesten. Die hangen vaak aan twijgen van bijvoorbeeld wilgenbomen. Het favoriete materiaal voor hun nest is het pluis van de lisdodde. Bekijk ook onderstaand filmpje, gemaakt door Erik Kruise vanaf grote afstand.

Fuut in admiraalhouding

"Ik was, in de vroege ochtend 2 baltsende futen aan het filmen, toen er 1 plots over het water wegrende", schrijft filmer Jos van den Elshout. "Hij nam de admiraalhouding aan om zijn vriendinnetje te imponeren. Al moet ik zeggen dat ik ook behoorlijk onder de indruk was."

Fuut in admiraalhouding

Fuut in admiraalhouding

© Jos Dekkers

Zelf ook wat moois gefilmd in de natuur? Stuur het ons op!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor