Marters worden steeds vaker waargenomen in grote steden. Het gaat dan vooral om steenmarters en tegenwoordig ook af en toe zelfs om boommarters. Het feit dat ze in steden gezien worden betekent dat ze zich hier steeds meer thuis voelen. Zo ook in Amsterdam waar de marters nu ook worden gevolgd met wildcamera's en dit zelfs het eerste bewijs vormt voor voortplanting in de stad. In Amsterdam viel een jonge steenmarter uit een nok van een manege en een jonge boommarter werd gefotografeerd, zo meldt de website
Nature Today.
Steenmarter
Op 25 april van dit jaar viel uit de nok van een manege, gelegen bij het Schinkelbos, een
pluizig diertje
op de grond in de bak. Deze is overgebracht naar dierenopvang De Toevlucht en zij zagen meteen dat het een jonge steenmarter was. Het diertje is opgevangen en grootgebracht. Op 4 juli is het dier teruggeplaatst in het Schinkelbos, vlakbij de vindplaats.
Boommarter
Sinds 2013 worden jaarlijks enkele meldingen gemaakt van een volwassen boommarter in de Diemervijfhoek. Om achter te komen of het één volwassen dier betreft, of dat er meerdere boommarters voorkomen is vanaf begin 2017 permanent een wildcamera ingezet met toestemming van Staatsbosbeheer. Een paar keren werd een boommarter gefotografeerd (1 februari, 19 maart en 2 juli) maar het was steeds niet te zien of het één of meerdere individuen betroffen. Maar op 3 juli is op deze wildcamera een jonge boommarter gefotografeerd met een ouderdier! Dit is het eerste bewijs dat de soort zich ook in Amsterdam voortplant.
Verschil tussen boom- en steenmarter
Beide soorten marters lijken enorm op elkaar. De vacht is anders maar er is veel variatie onderling in zowel kleur als patroon.
Het enige echte verschil is de ondervacht die bij de boommarter donker (grijs-bruin) is en bij een steenmarter licht (wit).