© Henny Radstaak
Dat natuur op een positieve manier onze gezondheid beïnvloedt, is wel bekend en ook wetenschappelijk vastgesteld: natuur stimuleert niet alleen tot bewegen, maar helpt ook bij stress en persoonlijke ontwikkeling. Maar dat natuur ook een rol kan spelen bij de verwerking van rouw, dat ontdekten de op Terschelling wonende Arjan Berkhuysen en Anemoon Elzinga. Vier jaar geleden overleed plotseling hun zoon Mees, op 16-jarige leeftijd, een heftige en ingrijpende gebeurtenis. “Ik merkte dat ik daarna de neiging had om me volop in het werk te storten, maar dat dat uiteindelijk het wegstoppen van gevoelens was”, vertelt Arjan.
Het stel ontdekte dat ze op het Waddeneiland eigenlijk alleen maar de deur uit hoefde te lopen, de natuur in, en dat die natuur een grote rol ging spelen in het rouwproces. “We zijn toen op zoek gegaan of er in Nederland iets bestaat van een wandelroute die speciaal bedoeld is om in de natuur je rouw te verwerken, maar die was er niet. Toen hebben we zelf bedacht om zo’n speciale pelgrimsroute op Terschelling te maken, de ‘Walk of Grief’”, vertellen Anemoon en Arjan. Het is een 75 kilometer lange wandelroute geworden over het eiland, die je in vijf of meerdere etappes kunt lopen, samen of alleen - over grotendeels onverharde paden. De route begint bij vuurtoren de Brandaris en de hoge duinen aan de westkant van Terschelling, vanaf daar langs de zuidkant, de Waddenzee volgend. Aan de oostkant van het eiland vind je de stilte en wildernis, vervolgens loop je over het uitgestrekte strand aan de noordkant weer terug.
Arjan Berkhuysen en Anemoon Elzinga, initiatiefnemers van de 'Walk of Grief'
© Henny Radstaak
De ‘Walk of Grief’ is bedoeld voor mensen die iemand of iets verloren hebben, dat hoeft niet altijd een persoon te zijn, maar kan ook een droom zijn die niet uitkomt, een scheiding of zelfs landschapspijn. “Op Terschelling heb je wat natuur betreft zo’n beetje alles”, legt Anemoon uit. “Hier heeft de natuur het voor het zeggen”, vult Arjan aan. Hier voel je: we zijn allemaal passanten in het leven. De vogels, de planten, die zijn hier allemaal maar tijdelijk, het overkomt ons allemaal. Dat vind ik een fijn gevoel”. Anemoon: “een dode boom is weer voedingsstof voor nieuw leven. Van leven ga je dood, maar van dood ga je ook écht leven. Dat voel ik ook als ik in de natuur ben, dan voel ik me heel alive”.
De ‘Walk of Grief’ wordt geopend op 1 maart 2025, op de vierde sterfdag van Mees.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.