© Pixabay
Vattenfall bouwt voor de kust van Schotland naar eigen zeggen ’s werelds eerste waterstof producerende windturbine op zee. Daarvoor wordt op een bestaande molen een zogeheten electrolyser geplaatst waarmee water gesplitst kan worden in zuurstof en waterstof. De waterstof wordt dan met een pijpleiding naar land vervoerd.
Volgens het Zweedse energieconcern gaat het om een proefproject dat mogelijk is gemaakt dankzij een miljoenenbijdrage van de Britse overheid. Het is de bedoeling dat zo straks elke dag voldoende waterstof gemaakt kan worden waarmee een waterstofbus 24.000 kilometer zou kunnen rijden.
"Het project zal onderzoeken hoe fossielvrije waterstof veilig en tegen lage kosten kan worden geproduceerd om zo de weg naar grootschalige uitrol en commerciële productie te versnellen", legt projectmanager Wiljan Harder van Vattenfall uit. De werkzaamheden gaan per direct van start om de eerste productie in 2025 te kunnen leveren.
Waterstof wordt gezien als een alternatief voor het gebruik van olie en aardgas en gaat waarschijnlijk een belangrijke rol spelen bij het verduurzamen van de industrie. Het is daarnaast bekend dat de haven van Rotterdam een belangrijk knooppunt wil worden voor de aanvoer en verspreiding van waterstof in Europa.
Bron: ANP
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.