Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Eindejaarsplantenjacht, groene boeken en alle overige onderwerpen

  •    •  
23-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1367 keer bekeken
  •  
sneeuwklokjes_hebben_de_lente_in_hun_bol_603588ef8ecba_large

Sneeuwklokje

© Jacqueline Gerhardt

Hier volgt een overzicht van de overige reportages en interviews uit de uitzending van 25 december 2022. Beluister de fragmenten op de volgende startpunten:

0:11:00 - Brandganzen in Friesland 
1:46:00 - Groene boeken met Alexander Reeuwijk
2:04:00 - Op jacht naar winterbloeiers
2:21:00 - Vissterfte na vorst
2:47:00 - Luc Hoogenstein neemt afscheid van het Naardermeer

Op jacht naar winterboeiers

Zelfs nu in de winter staan er nog planten in bloei. En om te weten welke planten dat precies zijn, organiseert Floron (Floristisch Onderzoek Nederland) een jaarlijkse eindejaarsplantenjacht. Tijdens de plantenjacht, die duurt van eerste kerstdag tot 3 januari, vraagt Floron je een uur lang te gaan zoeken naar bloeiende planten bij jou in de buurt. 

Het is voor Floron belangrijk om te weten hoeveel verschillende planten er nog in bloei staan en welke bloeiende planten het meest worden gezien. Omdat de meeste planten in de lente en zomer bloeien is daar ook tot nu toe de meeste aandacht naar gegaan. Maar juist door de klimaatverandering zijn er ook effecten op de bloei in de winter. De meeste winterbloeiers kun je te vinden op warme plekken, denk aan bebouwde gebieden. Natuurgebieden scoren meestal het slechtst (daar is het gemiddeld kouder). Elske Koppenaal van Floron verwacht dat veel laatbloeiers en doorbloeiers zijn verdwenen door de vorst midden december, zelfs het madeliefje heeft het zwaar gehad. Ke hebt meer kans om vroegbloeiers te vinden, zoals paarse dovenetel en sneeuwklokje.

image003

Winterbloeiers in beeld

© FLORON

Groene boeken met Alexander Reeuwijk 

Vroege Vogels besteedt regelmatig aandacht aan de mooiste en meest opvallende internationale natuurboeken. Zondag hoor je van onze vaste recensent Alexander Reeuwijk welke groene pareltjes je echt niet mag missen: ‘De atlas van geur’ van Ari Turunen (Spectrum) en ‘Een immense wereld' van Ed Yong (Atlas Contact).

Alexander_Reeuwijk

Alexander Reeuwijk

© Henny Radstaak

Onderzoek naar brandganzen in Friesland

In de winter is Friesland een heus ganzenparadijs. Overdag eten ze hun buiken vol op de graslanden en in de avond dobberen ze met z'n allen op het Lauwersmeer. Maar dat levert ook schade op aan de graslanden. Ook andere landen kennen die ganzenproblematiek. Om goed in kaart te brengen wat de exacte schade is, werkt Nelleke Buitendijk van het Nederlandse Instituut voor Ecologie (NIOO) mee aan een internationaal ganzenonderzoek. 

brandganzen.jpg

Boswachter Luc Hoogenstein neemt afscheid van het Naardermeer

Zes jaar lang stopte hij al zijn natuurliefde in het Naardermeer, Natuurmonumenten boswachter Luc Hoogenstein. En ontelbare keren kwam hij bij Vroege Vogels Radio langs om ons te overladen met de mooiste verhalen uit zijn gebied. Deze zondag neemt hij afscheid van ons. Maar niet getreurd, hij blijft behouden voor de natuur!

Luc Hoogenstein, boswachter ecologie Natuurmonumenten

Vissterfte na vorst

Afgelopen weekend vroor het nog flink, maar inmiddels is het alweer zacht winterweer en is het ijs verdwenen. En dat zorgt ervoor dat op verschillende plekken in Nederland dode vissen komen bovendrijven. In de provincie Noord-Holland heeft de opruimdienst het er druk mee.

Rik Beentjes en Pieter
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor