Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

En verder: Fenolijn & Botanische bandiet

  •  
11-01-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bijeneters-bonteklepper

© Fotograaf: Bonteklepper

De bijeneter had afgelopen jaar een goed broedseizoen in Nederland. Deze week bracht de werkgroep Bijeneters de laatste cijfers naar buiten van deze prachtig gekleurde vogel. In 2018 zijn er zeven broedgevallen geteld. Zes paartjes bijeneters hebben in Limburg gebroed. De werkgroep vermoedt dat het zonnige, droge voorjaar en de zomer goed uit heeft gepakt voor de vogel in Nederland. Broedgevallen van deze van oorsprong zuidelijke soort worden al sinds 1964 gezien. Maar sinds enkele jaren lijkt de bijeneter toe te nemen in ons land. Uit braakbalonderzoek blijkt dat ze vooral dol zijn op wespen, honingbijen en hommels (83%).
Iets bijzonders natuurlijks gezien, of een eersteling- of laatsteling, bel naar de Vroege Vogels fenolijn op 035-6711338Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender .

Botanische bandieten

In de serie “Botanische bandieten” gaan we met botanisch filosoof Norbert Peeters langs de planten die we als invasieve exoot bestempelen. Planten die ongebreideld voortwoekeren en vaak onze inheemse soorten verdringen. Maar ooit zijn ze naar Nederland gehaald vanwege hun nut of schoonheid. Deze keer: groot kroosvaren.

Meer over:

fenolijn, bijeneter
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor