Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Etenstijd voor de jonge boerenzwaluwen

  •    •  
20-09-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3191 keer bekeken
  •  

Tijdens een wandeling door het Wormer- en Jisperveld maakte Martijn van Manen een prachtig schouwspel mee. Hij trof een grote groep boerenzwaluwen op het moment van hun maaltijd. “Er waren zeker vijftig boerenzwaluwen aan het foerageren en enkele jongen werden nog gevoerd. Het was prachtig om te zien.”

Vliegende acrobaten

Het dieet van de vogels bestaat voornamelijk uit insecten, met een grote voorkeur voor muggen. Deze vliegende acrobaten scheren met gemak over wateroppervlakken om hun prooi te vangen, waarbij ze zelfs kunnen drinken door met hun snavel het water te raken terwijl ze vliegen.

Helaas is hun populatie de laatste decennia afgenomen. Dit is grotendeels te wijten aan de modernisering van de landbouw, zoals strenge hygiënemaatregelen en intensivering van het grondgebruik. Daardoor is er minder voedsel en nestgelegenheid voor de vogels.

etenstijd_62f63a4c69e7b_large

Etenstijd bij de boerenzwaluw

© Fotograaf bram.reinders

Boerenzwaluw is een opvallende verschijning

De boerenzwaluw is een opvallende verschijning in Nederland. In ons land zijn de vogels van maart tot oktober te zien. Ze broeden tussen mei en augustus, vaak in boerenschuren of onder daken, plekken die hen gemakkelijke toegang bieden tot zijn nest. Afhankelijk van de voedsel- en weersomstandigheden kunnen de vogels zelfs twee legsels per seizoen hebben.

Vanaf juli verzamelen boerenzwaluwen zich in grote aantallen op gemeenschappelijke slaapplaatsen, meestal in riet of andere hoge vegetaties. Als het herfst wordt, begint de boerenzwaluw aan de reis naar het warme Afrika.

Bekendste zwaluwsoort

De boerenzwaluw is samen met de huiszwaluw een van de bekendste zwaluwsoorten in Nederland. De vogel heeft een lengte van ongeveer 19 cm en een spanwijdte van 32 tot 35 cm. Ondanks hun lichte gewicht van ongeveer 22 gram, kunnen ze snelheden van meer dan 32 km/u bereiken. Het zijn uitzonderlijke vliegers, die veel minder energie verbruiken dan andere vogels, zoals roodborsten.

Bron: Vogelbescherming, Sovon & Vivara

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor