Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU-landen stemmen in met omstreden natuurherstelwet

  •    •  
21-06-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
155 keer bekeken
  •  
Frans Timmermans

Frans Timmermans voor de Vroege Vogels-microfoon

© Vroege Vogels

De omstreden natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans is een flinke stap dichterbij. De EU-landen hebben met een ruime meerderheid ingestemd met zijn plannen, ook al bleef Nederland zich verzetten.

Veel verzet

De natuurherstelwet moet de kaalslag aan planten-, dier- en andere soorten stoppen en op die manier tegelijkertijd ook klimaatverandering tegengaan, maar dit stuitte op veel verzet. Onder meer Nederland, dat al worstelt met de stikstofregels, vreest dat de wet boeren en bouwen schier onmogelijk zou maken. Maar Timmermans verduidelijkte te wet, waardoor de plannen werden aangepast en zo wist hij de meeste critici over te halen.

Toezeggingen

Een aantal EU-landen die zich zorgen maakten over de kosten van natuurherstel kregen op de valreep de toezegging dat Brussel daarvoor zo nodig geld uittrekt. Na een jaar gaat de commissie na of de lidstaten inderdaad financiële hulp nodig hebben, is nu vastgelegd.

Stemronde Europees Parlement

De natuurherstelwet is er nog niet. Er wacht nog een cruciale stemming in het Europees Parlement, waar de weerstand erg groot is. Maar de zegen van de EU-landen kan ook aarzelende Europarlementariërs weleens overtuigen, hopen de voorvechters van de wet. Als het parlement ook instemt met het principe van de wet, gaat het met de EU-landen onderhandelen over de finesses. Daarover zouden ze het nog voor het eind van het jaar eens moeten worden, als het aan de lidstaten ligt.

Timmermans hoopt dat de steun van de EU-landen voor zijn zwaarbevochten natuurherstelwet helpt het Parlement te overtuigen. "Misschien dat we er nu inhoudelijk over kunnen praten", zei Timmermans na overleg met de natuurministers van de EU in Luxemburg. Onder aanvoering van de christendemocraten, de grootste partij, dreigt het Europees Parlement zich ertegen te keren.

Tegenstand van der Wal

"Zonder verdere aanpassingen is deze verordening niet werkbaar", hield natuurminister Christianne van der Wal vol. Ze vroeg tevergeefs om uitstel. Het blijvende verzet van de minister "wordt steeds moeilijker te begrijpen, want we zijn Nederland toch wel een heel eind tegemoetgekomen. Ik geloof dat Nederland in het algemeen wel heel tevreden kan zijn met hoe het er nu uitziet", aldus Timmermans

Als Timmermans het Europees Parlement komende maand zover krijgt met het principe van de natuurherstelwet in te stemmen, gaat dat met de EU-landen onderhandelen over de finesses. Van der Wal hoopt de wet dan nog verder volgens de Nederlandse wensen aan te passen. Timmermans wil niet in zijn kaarten laten kijken, maar denkt "dat we een heel eind gekomen" zijn. "We moeten maar kijken of Nederland misschien wel voor het eindresultaat kan stemmen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor