Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

EU overweegt afschaffing verbod zeehondenjacht

  •    •  
16-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
807 keer bekeken
  •  
Grijze zeehond door Miriam van Dun

Grijze zeehond op Vlieland

© Miriam van Dun

Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

Zeehondenproducten zoals bont en leer zijn sinds 2009 in de hele Europese Unie verboden, nadat onder andere Nederland die al eerder had uitgebannen. Maar de commissie vraagt zich af of er niet te veel zeehonden komen. Zeehondenjagers en vissers uit landen als Canada, Noorwegen, Zweden en Finland dringen al jaren aan op versoepeling of afschaffing van het verbod. De dieren zouden alle vis opeten.

Verbod op doden zeehonden

Dat de EU "serieus nadenkt over het overboord gooien van het verbod is een groot schandaal", zegt Europarlementariër Anja Hazekamp van de Partij voor de Dieren. Ze wijst erop dat een evaluatie vaker de opmaat is naar gemorrel aan een dierenbeschermingsmaatregel. Zo wil de commissie ook de bescherming van de wolf terugschroeven na het raadplegen van betrokkenen.

Dierenliefhebbers kunnen dat beletten door de vragenlijst van de commissie in te vullen, hoopt Hazekamp. "Hoe meer mensen laten horen dat het doden van zeehonden voor hun huid onacceptabel is, hoe groter de kans dat het EU-verbod standhoudt."

Doodknuppelen zeehonden

In de woorden die de commissie kiest, zien dierenactivisten de hand van lobbyisten voor de zeehondenjacht. Zo wil het dagelijks bestuur van de EU nagaan "of de regels de bedoeling nog dienen, gericht op hun sociaal-economische impact en hun impact op de zeehondenstand". Precies de argumenten die jagers aanvoeren, zeggen zeehondenbeschermers: er zijn genoeg zeehonden, en zelfs te veel om daarnaast ook nog van de visserij te kunnen leven. Hazekamp en haar medestanders wijzen erop dat het verbod bedoeld was om een eind te maken aan het wrede doodknuppelen en om de regels in de verschillende EU-lidstaten gelijk te trekken.

Bron: ANP

Meer over:

zeehonden
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor