Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Excursies met roofdieren leiden tot slachtoffers

  •  
15-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
leeuw

© bron: pixabay

Afgelopen week was een Frans gezin nog wereldnieuws toen zij besloten tussen de cheeta’s van Safaripark Beekse Bergen te gaan wandelen. Op dezelfde dag maakten natuurbeschermingsorganisaties in Zuid-Afrika bekend dat er 37 incidenten zijn geweest waarbij toeristen gewond raakten tijdens excursies met wilde katten zoals cheeta’s en leeuwen. Bij 12 personen waren de verwondingen dodelijk. Dit zijn slechts de gerapporteerde gevallen, vermoed wordt dat het werkelijk aantal gewonde toeristen vele malen hoger ligt.
Natuur- en dierbeschermings-organisaties luidden daarom de noodklok en stuurden een brandbrief naar het Ministerie van Toerisme in Zuid-Afrika. Waarin ze het Ministerie opriepen een einde te maken aan dit soort interacties om zo mensenlevens te sparen. In Nederland wordt deze oproep ondersteund door de Nederlandse stichting SPOTS.

De hoge tol van selfies

Hoog op het verlanglijstje van toeristen in Zuid-Afrika staan excursies waarbij je in nauwe interactie kunt treden met wilde katten. Populair daarbij zijn de cheeta (jachtluipaard), leeuw en tijger. Toeristen kunnen jonge welpen de melkfles geven, met oudere dieren op de foto en er kan zelfs gewandeld worden met deze roofdieren. Vooraf moet je altijd een formulier invullen waarbij je het desbetreffende project vrijwaart in geval er iets mis gaat. En dat is niet zonder reden.

Veel dierenleed achter de selfies

Naast het gevaar voor toeristen zelf, omhelzen dit soort excursies ook veel dierenleed voor de dieren zelf. Overal ter wereld worden roofkatten gefokt voor de toerist die er een selfie mee wil maken. Zuid-Afrika spant de kroon. In dit land leven maar liefst 8000 gefokte leeuwen terwijl er in het wild nog maar zo’n 2800 leeuwen in dit land zijn. Ook cheeta’s worden in dit land op grote schaal gefokt voor de toerist. Om de dieren te laten wennen aan mensen, worden ze al na enkele dagen weggehaald bij de moeder. Dit terwijl moeder en welp normaliter 1 ½ jaar bij elkaar blijven. De dieren leiden vaak een erbarmelijk slecht leven omdat er praktisch geen wetten zijn om deze dieren te beschermen. Als de dieren te oud zijn geworden voor interactie, eindigen velen van hen in de beruchte jachtindustrie, canned hunting genoemd.
In Nederland spant stichting SPOTS zich al jaren in om dit fenomeen onder de aandacht van de reiziger en toerist te krijgen. ‘Mensen die participeren in dit soort excursies zijn zich er vaak niet van bewust hoe gevaarlijk dit is voor henzelf alsook wat een dierenleed er achter hun selfies zit. Vaak zijn het juist grote dierenliefhebbers en geloven ze de verhalen die ter plekke verteld worden. Zoals dat hun dier gevonden is in het wild of later wordt uitgeplaatst in het wild’ aldus Simone Eckhardt van SPOTS. Zeker met de vakantieperiode in het vooruitzicht, roept zij mensen op om niet deel te nemen aan dit soort excursies. Voor eigen welzijn alsook voor het welzijn van het dier.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor