Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Extreem giftige slang en agressieve hagedis ontdekt

  •    •  
22-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
546 keer bekeken
  •  
boat-681718_1920

© pixabay

Wetenschappers hebben in Zuidoost-Azië in 2021 en 2022 zo'n negentig nieuwe diersoorten ontdekt. Ze vonden onder meer een hagedis met een blauwe kuif in Cambodja, waarvan de mannetjes snel territoriaal zijn en agressief hun eieren beschermen. In Myanmar en China werd een "zeer gevaarlijke" slang gevonden die extreem giftig is.

Gif kan helpen mensenlevens te redden

De wetenschappers denken dat de ontdekking van de slang en onderzoek naar haar gif kan helpen mensenlevens te redden als iemand gebeten wordt. In een rapport waarin het Wereld Natuur Fonds (WWF) alle ontdekkingen heeft samengevoegd, legt een van de onderzoekers uit dat deze soort slang vaak 's nachts op zoek gaat naar eten in huizen. "Vaak worden mensen in hun slaap gebeten als ze de slang per ongeluk aanraken."

Hotspot voor biodiversiteit

Ook de vondst van een kikker die eruitziet als mos in Vietnam vinden de wetenschappers uniek. Het land is volgens Duitse onderzoeker Thomas Ziegler een "hotspot voor biodiversiteit". Veel van de amfibieën die daar worden gevonden komen alleen op een plek in Vietnam voor, "waardoor ze bijzonder kwetsbaar zijn voor uitsterven".

Mekong

In twee jaar zijn 46 reptielen, 24 amfibieën, een zoogdier en negentien vissen ontdekt in het stroomgebied van de Mekong in Zuidoost-Azië. Verder zijn er ook zeker 290 planten in kaart gebracht. Daaronder valt ook een mini-orchidee uit Laos die eruitziet als de roze Mahna Mahna van de Muppets en een nieuwe gembersoort in Thailand.

Naamgeving

Alle planten en dieren hebben een eigen naam gekregen. Zo is de extreem giftige slang vernoemd naar een Chinese slangengodin, Bai Suzhen. De hagedis met de blauwe kuif heet nu Calotes Goetzi, naar de wetenschapper Stephan Goetz die in Cambodja bijgedragen heeft om de soort te beschermen.

Met uitsterven bedreigd

Honderden wetenschappers van universiteiten, natuurbeschermingsorganisaties en onderzoeksinstituten hebben de nieuwe dier- en plantensoorten ontdekt. Het WWF benadrukt dat ze nieuw zijn voor de wetenschap, maar "ze hebben miljoenen jaren overleefd en zijn geëvolueerd in de Mekong-regio". Door de mens komen de soorten onder druk te staan, bijvoorbeeld door toerisme en ontbossing. "We moeten er alles aan doen om hun uitsterven te stoppen", zegt Hans Beukeboom, expert van WWF Nederland.

Lees hier het hele verslag over de nieuwe soorten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor