Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 10 november 2024

  •    •  
10-11-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
471 keer bekeken
  •  
kraanvogels focht def

Kraanvogels

© Willem de Wolf

Een hommel op een bloeiende Oost-Indische kers, de eerste sijsjes, een laatbloeiend blauw druifje, duizenden kraanvogels, een dagpauwoog, een kwak in de esdoorn van de achterburen, een pluizige paardenbloem, drukke huismussen en een grote gele kwikstaart, midden in Ede. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Kolganzen

Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘We lopen op de dijk en de wereld is klein. Afgelopen nacht was er heel veel trek, van kolganzen in de mist. En vanuit zee komen honderden kolganzen het land op, volop roepend. De hele nacht ging dat door. En de vogels zitten laag. Er zitten ook waterrallen te roepen in het riet en ik zie een ijsvogel!’. De kolgans is een van de algemeenste overwinterende ganzen in Nederland. De vogel is te herkennen aan zijn witte snavelbasis, een roze snavel, oranje poten en zwarte strepen op de buik. De kolganzen die in Nederland overwinteren, zijn voor het overgrote deel afkomstig uit Noordwest-Rusland en Siberië. Van oktober tot maart overwinteren ze hier.

kolgans.jpeg

© kolganzen

Witte kluifjeszwam

Greet uit het Gelderse Ellecom: ‘We lopen vanmorgen op deze schitterende zonnige heerlijke zondagochtend in Middachten, en zie ik een heel slordige rommelige witte paddenstoel. Ik dacht wat is dat? Opgezocht met ‘obsidentify’, het blijkt een witte kluifjeszwam te zijn. Nog nooit gezien, en ik loop al 60 jaar in Middachten en dit is compleet nieuw’. De witte kluifjeszwam of kluifzwam groeit op open plekken in bossen en parken en langs schelpenpaden. De witte hoed van de zwam is 3 tot 6 centimeter lang, zadelvormig en ruw behaard aan de onderzijde. Kluifjeszwammen zien er inderdaad een beetje vreemd uit, een beetje rommelig, een beetje zoals een hondenbot.

Witte kluifzwam

Witte kluifzwam

© SandroVO

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.