© Meikever - fotograaf Nathalieheijne
Een koekoeksbloem, een eerste gierzwaluw, een berm vol margrieten, miljoenen muggen, de eerste meikevers, kieviten in gevecht met een zwarte kraai, de eerste lantaarntjes, een merel met een tweede nest en een paartje rode wouwen. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Boaz uit Zwolle: ‘terwijl ik hardlopend naar Zwolle ren over de dijk langs de IJssel zie ik de zwarte sternen naast mij, met veel gekwetter, in de rivier duiken’. Zwarte sterns zijn vogels van ondiepe, zoete tot brakke moerassen en wateren. Bij voorkeur broedt de vogel in velden van krabbenscheer en op eilandjes van plantenresten. In de broedtijd worden vooral grote insecten, vis en ongewervelde gegeten. Het zijn trekvogels, die 's winters voor de kust van tropisch West-Afrika trekken. De zwarte stern is een kleine stern met vrij korte staart en relatief brede vleugels. In prachtkleed is het lichaam grotendeels zwart met asgrijze bovendelen.
Mark: ‘Zaterdag loop ik met de hond in Pampushaven in Almere. En ineens hoor ik weer de wielewaal. Hij is een jaartje weggeweest, maar ik heb hem eindelijk weer gehoord. Mijn mysterieuze vriend is terug!’. Omdat de wielewaal in de bovenste lagen van boomkronen leeft, is het geluid van de vogel bijna bekender dan de vogel zelf. Daarbij komt ook nog eens dat de geel-zwarte kleuren een uitstekende camouflage blijken voor omhoogkijkende mensen. Een wielewaal te zien krijgen is daardoor redelijk uitzonderlijk. Op het menu van de wielewaal staan voornamelijk grote rupsen, meikevers, sprinkhanen en vlinders. Dat vullen ze aan met fruit, zoals kleine bessen.
Wielewaal
© fotograaf porlisb
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.