© Grote gele kwikstaart bij een natuurlijke beek
Drie Zweedse goudvinken, de eerste sneeuwklokjes, huismussen, bloeiende madeliefjes, vogelmuur, roffelende grote bonte spechten, een waterral en een grote gele kwikstaart. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Hein: "We zijn in de Ardennen en zijn gisteren op een wandeling ijshaar tegengekomen. Zo iets moois, nog nooit eerder gezien." IJshaar of haarijs is een zeldzaam natuurlijk verschijnsel waarbij een haarachtige, wollige ijsstructuur ontstaat op dood en nat hout. Het is een verzameling van heel dunne, glanzende lange ijsdraden die met zo’n grote hoeveelheid uit stukken hout en takken komen dat het op een afstand haast lijkt of het wol is. Wat opvalt is dat je haarijs vooral kunt vinden bij een hoge luchtvochtigheid als het net een paar graden vriest en er geen sneeuw ligt. Vaak groeit het haarijs tot vele centimeters lang uit. Het is heel teer en smelt na aanraking direct weg. Als het aan zonlicht wordt blootgesteld, zal het snel verdwijnen. IJshaar is daarom 's morgens vroeg of alleen op schaduwrijke plaatsen te vinden.
IJshaar
© Herman_Stevens
Mark: "De eerste nacht dat het gesneeuwd heeft, dus het is een beetje een witte wereld buiten. Ik fiets hier langs de IJssel en het barstte van een invasie van kramsvogels. Het is zo’n mooi geluid, dat tokkende, tikkende geluid. Het zijn er wel een paar honderd." Kramsvogels verlaten hun broedgebieden in Noord- en Noordoost-Europa in verschillende golven. De eerste doet ons land in oktober en november aan, maar kan tot diep in de winter worden gevolgd door nieuwe golven. De aantallen kunnen van jaar op jaar opmerkelijk verschillen.
© Fotograaf: Altenae
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.