Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 13 juli 2025

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
Keizerlibel met prooi

© Keizerlibel. Fotograaf: Willem-jan

Een reddingsactie voor visdiefjes, een bruine glazenmaker, een coloradokever, een bloeiende herfstanemoon, rijpe wilde bramen, heel veel kleine padjes in de regen, de doodskopzweefvlieg, een bloeiende magnolia, een luzernevlinder en een keizerlibel. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Koninginnenpage

Marcella Verstappen uit Den Bosch: "Sinds enkele weken bloeit onze vlinderstruik. Er zitten veel dagpauwogen op en ik heb ook al een kolibrievlinder gezien. Maar afgelopen woensdag, toen het hard begon te waaien, werd mijn oog getrokken naar een gele vlek. Het was een koninginnenpage. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik hem hier zag."

De koninginnenpage is dol op vlinderstruiken. Met zijn roltong zuigt de vlinder de nectar van de plant op. De rups van de koninginnenpage is net als de vlinder een opvallende en kleurrijke verschijning. Het beestje kent twee generaties, van half mei tot half juni en van half augustus tot eind september. De tweede generatie rupsen overwintert als gordelpop en pas de zomer erna kruipt er een page uit.

koninginnenpage

Koninginnenpage

© natuurmanjak

Grote groene sabelsprinkhaan

Emmy Holleman uit Vledderveen: "Gisteren parkeerde ik mijn auto in landelijk gebied. Plotseling verscheen op mijn vooruit een prachtige grote groene sabelsprinkhaan. Ik liep heel voorzichtig naar buiten. Dan sprong de sprinkhaan op mijn mouw en wandelde rustig naar mijn schouder, alwaar ik hem mijn andere hand aanbood. En vervolgens liep hij die mouw weer door. En dat ging een poosje door op deze manier."

De grote groene sabelsprinkhaan (Tettigonia viridissima) is een opvallende, felgroene sprinkhaan die voorkomt in graslanden, bosranden en tuinen in Europa. Met zijn lange, sabelvormige legboor (bij vrouwtjes) en vleugels die het hele lichaam bedekken, is hij een meester in camouflage. Deze insecten kunnen tot 4 centimeter lang worden en staan bekend om hun luidruchtige, raspende zang die vooral ’s avonds te horen is. Ze zijn alleseters: naast planten eten ze ook andere insecten.

Grote groene sabelsprinkhaan. Fotograaf: Jan Coolen

Grote groene sabelsprinkhaan.

© Jan Coolen

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:
BNNVARA LogoWij zijn voor