Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 22 mei 2022

  •  
22-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
525 keer bekeken
  •  
wielewaal

Wielewaal

© fotograaf porlisb

Zingende wielewalen, een zonnend bont zandoogje, bloeiend kattenkruid, koolmezen die het nest verlaten, weidehommels en de glasvleugelpijlstaart. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder ook een mooi gierzwaluwverhaal en een waarneming van een van de meest virtuoze zangers, de spotvogel.

Hop

Mevrouw Den Boer uit Rozendaal in Gelderland meldt: "Afgelopen zondag fietste ik over de Imbos. Ik zag daar op de prachtige graslanden met Schotse Hooglanders zowaar een hop!" Dit is ongetwijfeld een van de meest opvallende vogels die in Nederland te zien is. De vogel heeft een soort hanenkam op de kop.

Twee jaar geleden werd na jaren weer een broedgeval van een hop in ons land ontdekt. De vogel had in een oude holte in een boom in de Amsterdamse Waterleidingduinen, zijn nest gemaakt. De hop is ook een echte stinkerd. De vogel heeft een speciale klier waar een stinkend goedje uit komt. Daar smeert hij zich tijdens het broeden mee in om minder aantrekkelijk te worden voor rovers.

hop_mobieldesktop

Hop

© Theo de Wild

Stippelmot

Dhr. Buijs uit het Gelderse Mook (dit jaar genomineerd voor de Frater Willibrordus Prijs) meldt: "Ik was vandaag aan het werk in de uitgestrekte achtertuin van het St. Jozefklooster in de oude dorpskern van Hees. Ik liep onder een bosje kardinaalsmutsen door, die van onder tot boven onder de stippelmotten zaten. Het was echt een soort 'Lord of the Rings'-achtig landschap, met al die mysterieuze webben."

Stippelmotten of spinselmotten pakken struiken en bomen in met een soort spinrag. De draden zijn niet plakkerig, maar wel behoorlijk sterk en taai. In de spinsels leven soms enorme aantallen rupsen, maar de bomen hebben er geen last van. Er zijn verschillende spinselmotten die veel op elkaar lijken. Ze komen voor in kardinaalsmuts, inheemse vogelkers, sleedoorn, meidoorn, lijsterbes, appel, krent en wilg.

spinselmot.jpg

Spinselmot

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming, spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor