Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 23 februari 2025

  •    •  
Gisteren
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
kievit_21.jpg

Volwassen kievit

© wiesvink

Molshopen, een zingende merel, bloeiend raapzaad, de vinkenslag, klein hoefblad, baltsende kieviten, een grote bonte specht op het voerplankje, de Amsterdamse brandweer slechtvalk, een hommel, een watersnip en strandleeuweriken. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Grauwe gors

Hans Gartner uit het Friese Nes: ‘er is weinig te halen, kleumende hazen op het land, behalve achter mijn huis. Daar ligt een ruig akkertje en dat is inmiddels ontdekt door duizenden vogels. Heel veel vinken, kauwtjes, holenduiven, groenlingen en een grauwe gors. Leuk dat die grauwe gors in de wintermaanden hier zo nu en dan te zien is’. De grauwe gors is als broedvogel in Nederland vrijwel verdwenen. In de winter is de vogel in kleine aantallen nog wel te zien. Ooit was het een vrij algemene soort, met name op de akker- en graslanden in het oosten en het zuiden voor ons land. De grauwe gors is een onopvallend (grijs) bruine vogel. Opvallend zijn de lichte oogring en de rozegele snavel.

20200204_ZG_grauwe gors

Veel kraanvogels

Titia Muller uit Glanerbrug: ‘Om half twee vanmiddag werd ik gealarmeerd door een raar geluid in de lucht. Omhoogkijkend in mijn tuin zie ik een enorme zwerm kraanvogels, veel meer dan 100, hoog in de lucht cirkelend op de thermiek. En even later vlogen ze naar het noordoosten weg in een V-vorm. Mijn dag is helemaal goed’. Verschillende luisteraars hebben afgelopen week de kraanvogels gehoord en gezien. Met duizenden tegelijk trokken ze over ons land. Na eeuwen afwezigheid keerde de vogel in 2001 officieel terug als broedvogel in ons land. Na het eerste succes in Fochteloërveen volgden al snel meer locaties. Het aantal broedparen in Nederland is klein, maar groeit langzaam. Ook in de rest van Europa is de populatie kraanvogels de afgelopen jaren sterk toegenomen. Toch zijn de meeste kraanvogels hier niet om te broeden. Het grootste deel dat we in Nederland zien, is namelijk bezig met een lange trektocht. Ze broeden in Scandinavië, maar overwinteren in Zuid-Europa en Noord-Afrika.

kraanvogels_6221b871294da_medium

Kraanvogels

© Jeroen La

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor