Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 25 september 2022

  •    •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
560 keer bekeken
  •  
Weidechampignon_veenfeiko.jpg

© Fotograaf: veenfeiko

Zingende boomkruipers, de laatste boerenzwaluwen, een heksenkring van weidechampignons, de laatste muntvlinder, bloesem bij de waterweegbree en bijen op de klimop. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je een verhaal over een egel die het hogerop zoekt. 

Smelleken

Dhr. Zwanenburg uit Dronten meldt: ‘Tijdens een inventarisatie voor Sovon Vogelonderzoek zag ik mijn eerste smelleken, in de buurt van Lelystad. De vogel joeg achter een groep zwaluwen aan. De smelleken is de kleinste roofvogel, die in hier in de winter verblijft’. Het is een kleine valk met een lange staart. Het mannetje is blauwgrijs van boven. De smelleken broedt niet in Nederland, maar op de toendra en op de hoogvlakte. Meestal op de grond of in een boom. De vogel gebruikt oude nesten van bijvoorbeeld de zwarte kraai. Op de trek naar zijn overwinteringsgebied in Noord-Afrika komt de smelleken in de maanden augustus en september soms even langs ons land.

Smelleken

Smelleken op het gras

© WillemdeWolf

Bijenwolf

Greet uit Ellecom meldt: ‘Het stikt van de vliegvleugels. Het blauwtje vliegt er weer, de atalanta vliegt er weer en ik zie steeds twee bijenwolven. Als gouden knopjes gaan ze heel onrustig over de bloemetjes van de klimop. Het is gewoon een feest!’. Bijenwolven zijn solitaire graafwespen die op verschillende bijensoorten jagen. Die nemen ze dan mee naar hun nest. De soort komt niet veel voor in Nederland. Wanneer een bijenwolf een bij heeft gevonden wacht ze op een gunstig moment. Ze grijpt haar nietsvermoedende prooi en valt samen met de bij op de grond. Tijdens de val brengt de bijenwolf een steek toe en verlamt hiermee haar prooi. Hierna omklemt zij de honingblaas van de bij en perst de nectar naar buiten en drinkt die op. Vervolgens tilt ze haar prooi op en vliegt ermee naar haar broedholte in de grond. Nadat ze daar drie of vier bijen op een rijtje heeft neergelegd, zet ze op een van de bijen een eitje af. Uit het eitje komt een larve die de bijen een voor een begint op te eten.

bijenwolf ZG

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor