Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 26 januari 2025

  •    •  
24-01-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
123 keer bekeken
  •  
sneeuwbaard_6566e179ce36a_medium

IJshaar

© Anne van Rijn

Een drummende grote bonte specht, de eerste sneeuwklokjes, ooievaars op het nest, twee bloeiende goudsbloemen, koperwieken, een zingende merel, bloeiend speenkruid, ijshaar, een bloeiende winterjasmijn, 15 duikende dodaarzen, een grote burgemeester en een roodborsttapuit. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Wintermuggen

Jeanette Essink uit Koekange: ‘Ik zie iedere dag opvallende groepjes wintermuggen hoog en laag dansen. Soms zie ik ze bij een plant of bij een boompje of ik zie ze op een open plek. Eigenlijk leven ze alleen om te paren. En die mannetjes, herkenbaar aan de grote gepluimde antennes die dansen om de aandacht van de vrouwtjes te trekken’. De winter is niet echt muggenseizoen, maar toch zijn er genoeg te vinden. Sommigen als overwinteraar, maar anderen komen juist in de winter tevoorschijn, zoals de wintermuggen. Je kunt ze rustig bekijken, want ze steken niet. Er is niet één soort wintermug. Wintermuggen zijn als groep goed te herkennen. Het zijn slanke beestjes die een beetje lijken op steltmuggen of kleine langpootmuggen. Ze hebben geen opvallende kleuren en zijn over het algemeen grijs of bruin. Er zijn acht soorten bekend uit Nederland.

wintermug_petjoe_RS

wintermug

© petjoe

Stormmeeuw

Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘Tijdens de midwintertelling van SOVON van afgelopen weekend zag ik nabij Swifterbant een akkerbouwer zijn land ploegen. En daaromheen vliegen een grote groep meeuwen. Met behulp van de telescoop zag ik dat het een grote groep van wel 1000 stormmeeuwen waren, die druk aan het foerageren waren’. De stormmeeuw is een middelgrote meeuw met erg lange vleugels, die vooral in de winter in weilanden zeer talrijk is, maar ook in de stad voorkomt. De vogel lijkt op de zilvermeeuw, maar is kleiner en heeft donkere in plaats van felgele ogen en geelgroene in plaats van roze poten.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor