Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 26 juni 2022

  •  
24-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
507 keer bekeken
  •  
Bijenorchis in Kikkervalleien bij Meijendel.

© Bijenorchis in Kikkervalleien bij Meijendel. Fotograaf: Jesper Buursink

De eerste bloeiende blauwe knoop, een paartje goudvinken met jongen, de kleine ijsvogelvlinder en een bijenorchis in bloei. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder hoor je dat je blij kunt worden van een boompieper.

Kolibrievlinder

Martina Stavast in Baarn meldt: ‘Ik zit te kijken in mijn tuin en ik denk wat zie ik daar? Wat is daar voor raar beest? Het was dus een kolibrievlinder. Echt zo bijzonder, die vleugels gaan ontzettend hard heen en weer. Ik heb nog nooit zo’n beestje gezien’. Martina was niet de enige, die deze week een kolibrievlinder zag. Tientallen luisteraars belden om een waarneming van dit bijzondere dier door te geven.

De kolibrievlinder is een trekvlinder, die in Nederland niet in de winter kan overleven. In het voorjaar komt hij vanuit het zuiden onze kant op, plant zich voort en sterft. De nakomelingen trekken in het najaar weer terug. Hij lijkt sprekend op een kolibrie (de vogel) zowel qua uiterlijk als qua gedrag, vandaar dat veel mensen hem nogal eens denken, dat ze de exotische vogel in de tuin hebben. De kolibrievlinder heeft een dik lijfje en snel bewegende vleugels, waarmee hij stil in de lucht kan hangen als hij met zijn lange roltong nectar uit de bloem aan het zuigen is.

voedsel_zoekende_kolibrievlinder_60cccbf67504b_medium

Kolibrievlinder

© ekster

Bergeend

Hans Gartner uit het Friese dorp Nes laat weten: ‘Kwart over zeven vanmorgen zat ik op de dijk. Links van mij de akkers en rechts van mij het Wad. Ik telde links van mij 17 hazen en rechts van mij gedragen de ‘ontaarde’ bergeenden ouders zich zoals ze dat altijd doen. Halverwege de reis gaan pa en moe op pad. Ze zijn nu allemaal onderweg naar de Deense wadplaten om daar te gaan ruien. De kinderen blijven achter’.

Overigens kiezen steeds meer bergeenden ervoor om ’s zomers juist in het Nederlandse deel van de Waddenzee te gaan ruien. Het vermoeden is dat dit komt omdat het centrale deel van de Waddenzee rustig is én er voor bergeenden veel voedsel te vinden is in de vorm van slijkgarnalen.

jonge_bergeenden_home

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor