Geelgors
© Fotograaf Hillebrand Keun
Gele dotterbloemen, de eerste zingende nachtegalen, bloeiend look-zonder-look, zingende geelgorzen, metselbijen, gierende gierzwaluwen, bloeiende stinkende gouwe, een wilde eend met kuikens, bloeiend fluitenkruid en heel veel zingende koekoeken. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).
Noud Sommers uit het Brabantse Nuland: ‘De eerste bloemen gezien in de meidoorn in de tuin. Ook is de kleine vuurvlinder weer terug. Altijd op hetzelfde plekje waar een stukje schapenzuring groeit. Dat is een waardplant van deze vlinder. Ik ben er weer blij mee’. De kleine vuurvlinder is, zoals de naam al aangeeft, een kleine vlinder, duidelijk kleiner dan de algemene koolwitjes. Vliegend is hij niet makkelijk te herkennen, maar zodra hij gaat zitten gaan de vleugels open en zie je de warm oranje bovenvleugel met de zwarte stippen. De kleine vuurvlinder is een graslandvlinder. Bloemrijke bermen en halfnatuurlijke graslanden zijn favoriet, maar ook op heidevelden en in de duinen kom je ze volop tegen, als de waardplant voor de rups maar in de buurt is: schapenzuring of veldzuring. De eerste generatie van de kleine vuurvlinder vliegt in mei, de tweede in juli en de derde en laatste begint eind augustus.
© Rob Buiter
Trudy Bethlehem uit IJmuiden: ‘Gisteravond hoorde ik terwijl er dagpauwogen en koolwitjes om me heen fladderden de eerste nachtegalen. Een paar dagen eerder dan vorig jaar. Later op de avond werd ik nog verrast op een concert van de rugstreeppadden’. De rugstreeppad is herkenbaar aan zijn gele rugstreep waaraan hij zijn naam te danken heeft. De rugstreeppad is een middelgrote pad die 7 tot 8 cm groot wordt. Het is een robuust gebouwde pad met korte ledenmaten en duidelijk aanwezige klieren achter de ogen die parallel aan elkaar lopen. De rugstreeppad is grijs, bruin of groen gekleurd met donkere (rode en groene) vlekken. Rugstreeppadden zijn vooral 's nachts actief en voedt zich met insecten, spinnen en andere ongewervelde dieren. De rugstreeppad kan in het wild wel 17 jaar oud worden.
© michel66
Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.
Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.