Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 5 maart 2023

  •    •  
05-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
526 keer bekeken
  •  
84522b6e08c2d36022512c8fa1188041

Boerenwormkruid

© Broekj

Bloeiend boerenwormkruid, de eerste grutto’s, een maarts viooltje in bloei, een specht die roffelt op een lantaarnpaal, daslook en een eerste vinkenslag. Het komt deze week allemaal voorbij op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338)

Groene kikker

Dhr. Buijs uit het Gelderse Mook: ‘Aan het werk in een tuin in het mooie Middelaar, omringd door het gekwinkeleer van vogels, een roffelende specht en een vinkenslag, hoor ik een afwijkend geluid. Bescheiden, maar heel duidelijk. Het eerste kwaakje van een groene kikker, die me er duidelijk maar dringend aan herinnerde dat ik ook de vijver nog moest schoonmaken’. De groene kikkers bevinden zich in de winter op de bodem van de sloot. Als het warmer wordt komen ze boven water. En dan laten ze zich maar al te graag horen. Overigens bestaat ‘de groene kikker’ niet. In Nederland hebben we wel de meerkikker (of grote groene kikker) en de poelkikker (kleine groene kikker). Als een meerkikker met een poelkikker paart dan krijgen ze een bastaard kikker (een middelste groene kikker).

groene kikker Marker Wadden

© Martijn van der Veen

Roeken

Linda bij het Noord-Brabantse de Moer: ‘Ik zie in de wei voor het eerst foeragerende roeken. Twaalf zijn het er. Ze zullen nu allemaal snel terugkeren en hun oude nesten gaan opzoeken. Hier nog geen twee kilometer vandaan. Dan zal het gekras niet van de lucht zijn. Prachtig!’ De roek is familie van de kraaiachtigen en is net zo groot als een zwarte kraai, van snavelpunt tot staartpunt is dat bijna een halve meter. Hij heeft twee karakteristieke kenmerken waardoor je hem goed kunt onderscheiden van andere kraaiachtigen. Ten eerste heeft de roek een lichte snavelbasis, en ten tweede draagt de roek een ‘broek’: de bovenkant van z’n poten zijn met veren bekleed, waardoor het lijkt alsof de vogel een soort knickerbocker aan heeft.

Roek

© Lindaloes

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor