Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 5 mei 2024

  •    •  
05-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
481 keer bekeken
  •  
grauwe kiek jans weijer

Grauwe kiekendief

© Jans Weijer

En ja hoor, op en rond Koningsdag is het losgebarsten: de gierzwaluwen zijn weer terug. Tientallen mensen hebben dat laten weten op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). Verder waarnemingen van metselende metselbijen, een bloeiende gele lis, een orantetipje, een teruggekeerde grauwe kiekendief, een bloeiende gevlekte orchis, zingende nachtegalen en zelfs een eerste wielewaal.

Zomertortel

Bert Bruggeman in het Brabantse Nuenen: ‘Tijdens onze wandeling hoorden we temidden van tientallen nachtegalen in de Groeningse Bergen bij de Maasheggen ook nog tot onze grote gelukzaligheid, de zomertortel!’. De zomertortel herken je vrij eenvoudig aan zijn gestreepte kraagje en de donkere tekening op de vleugels. Waar de Turkse tortel tot drie telt ('roe-KOE-koe') laat de zomertortel een regelmatige, rollende, herhaalde 'koerrrr' horen.

zomertortel_5d28c306d73d0_medium

Zomertortel

© boshuis

Grauwe vliegenvanger

Anneke Broos uit Hoge Hexel: ‘ik trof een prachtig klein nestje van de grauwe vliegenvanger aan in onze appelboom, bijna onzichtbaar!’. Deze vogel houdt zich meestal op in bosranden en open bossen. De grauwe vliegenvanger is grijsbruin van kleur en valt daardoor niet op. De vogel broedt ongeveer vanaf half mei. Op het dieet van de vliegenvanger staat vooral vliegende insecten als vliegen, bijen en libellen.

Grauwe vliegenvanger

Grauwe vliegenvanger

© FredHorst

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor