Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 7 juli 2024

  •    •  
05-07-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
409 keer bekeken
  •  
roodborst

Roodborst

© SjanivanOphemert

Jonge alpenwatersalamanders bij een paddenpoel in Eindhoven, een stel wulpen met jongen, vleermuizen zo groot als een flink mossel, een roodborst die voor de derde keer is gaan broeden en een bloeiende grote teunisbloem. Deze waarnemingen zijn te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Dronken bij

Dhr. Buijs uit het Limburgse Mook: ‘De afgelopen week zaten we weer in de bedwelmende geur van de lindenbloesem op ons terras, in de hete zomerzon. En wat zagen we op het terras? Een bij. Niets bijzonders. Maar hij kronkelde, hij draaide, hij rolde op zijn rug. Hij was duidelijk totaal de weg kwijt. En natuurlijk was er een verband met de lindebomen. Het arme beest was gewoon dronken van de lindebloesemhoning’. Lindebomen zijn voor hommels en andere wilde bijen een belangrijke en vaak erg lucratieve bron van nectar en stuifmeel. Als de lucht zich vult met de geur van de linde is het echter elk jaar weer wachten op het eerste bericht van massale sterfte van hommels onder deze bomen. In parken en tuinen worden tientallen, soms honderden, dode hommels onder deze bomen gevonden. De lindebomen waar sterfte optreedt hebben waarschijnlijk te weinig nectar voor het grote aantal insecten dat op de aantrekkelijke geur van de bomen afkomt.

Akkerhommel

© Akkerhommel. Fotograaf: TheoTerwiel

Rietzanger

Joop van Riet uit Breda: Rietzangers hoor je veel, maar zie je weinig. Hier in het Markdal bij Breda heeft het Waterschap struinpaden langs de oevers. Ik liep daar tussen metershoog riet en hoorde de rietzangers. Ik zag ineens op geen meter afstand een viertal rietzangers rustig van stengel naar stengel fladderen. Pure natuurbeleving!’. De zang van de rietzanger is wild met af en toe een imitatie van andere vogels. Toch is hij altijd te herkennen aan het krassende karakter van het geluid. Vaak wordt de vogel verward met de zang van de kleine karekiet. Maar waar de kleine karekiet heel staccato blijft zingen, in een vast ritme, is de rietzanger meer een jazzy drummertje.

20191113_ZG_rietzanger

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor