Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 9 februari 2025

  •    •  
09-02-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
721 keer bekeken
  •  
atalanta_ekster.jpg

© Fotograaf: ekster

Een vroeg fladderende vleermuis, twee cirkelende ooievaars, een atalanta die aan het zonnebaden is, een zingende zanglijster, bloeiende krokus, bloeiende maagdenpalm, een zingende merel, een grote lijster en woelmuizenparadijs in de moestuin. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338). 

Eksters

Annemieke Hoogenboom uit Soest: ‘Meestal zien we eksters in kleine groepjes, in paren en soms met wat kinderen erbij. Maar nu zitten er in de reusachtige eik tegenover ons huis minstens twintig te schetteren. En er komen nog steeds meer exemplaren aangevlogen. Kennelijk is het tijd om te bepalen wie het nest mag gaan gebruiken in deze boom’. Net als andere kraaiachtigen is de ekster een intelligente vogel. Kraaiachtigen kunnen zichzelf in de spiegel herkennen, een hogere hersenfunctie die tot nu toe bij geen enkele andere vogelsoort is gevonden, en ze zijn in staat om problemen op te lossen.

nieuwe header eksters

© Ruud Scherpenisse

Kneu

Rens Pepels uit Bergen aan de Maas: ‘Tijdens stralend zonnig weer hoorden we voor het eerst dit jaar de zang van enkele vinken. Diezelfde ochtend verbleef op de landerijen om en nabij Bergen aan de Maas een groep van ongeveer 50 kneuen. Deze ‘heivinken’ zijn op doortocht naar hun noordelijk gelegen geboortegronden’. De kneu is vernoemd naar het wat stotterende en onregelmatige geluid in zijn zang. De variatie is groot, van snelle afwisselende rateltjes tot trillers en heldere fluittonen. De hoogte en tempowisselingen laat de kneu volop horen. De kneu behoort tot de vinken. Het mannetje is prachtig gekleurd met zijn warmbruine rug en roodroze borst en muts. Vrouwtjes en onvolwassen vogels hebben geen rood in het verenkleed. Het hele jaar door kan je in ons land kneuen waarnemen, want de kneuen uit de Scandinavische landen komen nog wel eens overwinteren in ons land.

kneu

Kneu geniet van wat zaden

© Fotograaf GeNie62

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor