Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Fenolijn 9 maart 2025

  •    •  
09-03-2025
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1466 keer bekeken
  •  
kolibrievlinder-in-de-tuin_64a1d781d9200_medium

© Gretha Andeweg

Zingende veldleeuweriken, de eerste citroenvlinders, merels en mezen die druk bezig zijn om hun nesten proper te maken, een kolibrievlinder in een vrachtwagen, de eerste aardhommels, een zingende tjiftjaf, het eerste bloeiend speenkruid en de eerste roodborsttapuit. Deze waarnemingen zijn zondag te horen op de Vroege Vogels fenolijn (het nummer is 035-6711338).

Geelgors

Rens Pepels uit het Limburgse Bergen aan de Maas: ‘op de Grensmaas verbleven afgelopen dinsdag 5 koppels bergeenden. De eerste grote gele kwikstaarten zijn ook al gearriveerd vanuit hun winterkwartier. Tevens was de zang van drie geelgorsmannetjes al duidelijk te horen’. Pam-pam-pam-pammmm, het is misschien wel een van de meest herkenbare werken uit de westerse klassieke muziek. De vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven. De eerste noten van dit stuk zullen bij vogelaars bekend in de oren klinken: het geluid lijkt verdacht veel op dat van de geelgors. Dit is dan ook het makkelijkste ezelsbruggetje voor het herkennen van het geluid van dit kleine gele vogeltje.

geelgors_04.jpg

Geelgors

© Fotograaf Hillebrand Keun

Sterrenschot

Lykele Zwanenburg uit Dronten: ‘De kikker- en paddentrek is in volle gang. In het Wisentbos bij Dronten vind ik regelmatig geleiachtige substanties die op stobben en langs de waterkant liggen. Dit blijkt sterrenschot te zijn’. Het ziet er misschien niet zo prettig uit, maar er zit wel een interessant verhaal achter: sterrenschot. Ook wel bekend als heksensnot. Het is wit en doorzichtig en soms zitten er zwarte puntjes in. Je kunt het voornamelijk in het voorjaar tegenkomen. Het slijm is afkomstig van een vrouwtjes pad of kikker. In het voorjaar komen ze uit hun winterslaap. Reigers of andere roofdieren lusten dan wel zo'n sappig dier. Dus: hap, slik, weg! Maar de buik van de kikker of pad zit in het voorjaar vol met eitjes en de gelei waar de eitjes in zitten. Dit is dan nog zeer geconcentreerd en compact. Zodra de reiger de kikker of pad heeft opgegeten, komt de gelei in contact met vocht in de maag. Hierdoor zwellen de eitjes enorm op. Het roofdier krijgt hier buikpijn van en braakt de gelei uit. Op die manier kun je hier en daar in de natuur hoopjes met een wit-achtig gelei tegenkomen.

heksensnot_5acba79a05c6f_medium

Heksensnot, oftewel sterrenschot

© jokevandepoppe

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338). Dat kan ook via whatsapp.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor