Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Foeragerende lepelaar, paaiende beekprikken en boommarter

  •    •  
21-04-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2972 keer bekeken
  •  

Een foeragerende lepelaar, paaiende beekprikken en een boommarter die zijn terrein afbakent. Deze filmpjes en meer zie je deze week in de uitzending van Vroege Vogels TV. De winnende video van deze week is de lepelaar van Mijke Braam! Tijdens haar vakantie op Terschelling zag Marijke Braam een uur voor zonsondergang een lepelaar foerageren. Daar maakte ze deze prachtige beelden van! Om voedsel te zoeken, gaan lepelaars met een open snavel heen en weer in het water. Omdat die super gevoelig is, kan hij zijn prooi daarom op de tast zoeken. Zodra hij een prooi voelt, klapt hij die snavel dicht en verdwijnt het hapje naar binnen.   

Paaiende beekprikken

Om te paaien, zuigt de vrouwelijke beekprik zich met haar mond vast aan een steen aan de rand van haar nest. Het mannetje zuigt zich op zijn beurt vast aan haar kop. Daarna draait hij zijn lichaam strak om haar heen om de eitjes die ze loslaat te bevruchten.  Luud Riphagen kon dit moment mooi vastleggen bij "de Motketel" in Niersen. Bekijk ook onderstaand tv-fragment over beekprikken.

Boommarter bakent territorium af

Om hun terrein af te bakenen, laten boommarters zoveel mogelijk sporen na. Ze hebben op verschillende plekken in hun lichaam geurklieren: op de zolen van hun achterpoten, bij de mondhoeken, anus en op hun buik. Deze marter schuurt met zijn lichaam over de boomstronk om zijn persoonlijke geur achter te laten. Zo weten andere marters dat dit territorium al van een soortgenoot is. Deze video is gemaakt door Ben Schrijvers.

Wist je dat deze jager niet alleen prooidieren eet? Af en toe eten ze ook wel eens ander voedsel dat op hun pad komt, zoals de boommarter in onderstaand filmpje die vogelvoer in de tuin steelt.

Aardhommel poetst zich

Natuurfilmer Stephan Jourdan  kwam tijdens zijn wekelijks rondje in het Amsterdamse Bos een groepje van vier Aardhommels tegen aan de voet van een boom. "Ze leken te rusten in de voorjaarszon tot een van de aardhommels omhoog klop op de stam. Hij hield zich met zijn voorpoten vast en poetste zichzelf met de overige vier poten." Niet veel later klimt er een tweede aardhommel op de stam. "Daarbij vielen de mijten de kraag op." Lees meer over mijten die meeliften op hommels in dit weetje.

metselbij-met-eitjes_6261179849fe6_large

Vrouwtjes metselbij (onder) en mannetjes metselbij (boven) met mijten

© Thea Maria

Paringsdans van de grutto's

Grutto’s keren meestal terug naar hun partner van het broedseizoen van vorig jaar. Dat belet ze niet een jaarlijkse paringsdans op te voeren. Dat begint met luidkeelse tuimelvluchten waarna hetr mannetje op de grond verdergaat met het klapwieken van de vleugels naast het vrouwtje.  Ria van der Helm  kon dat tafereel prachtig vastleggen op een regenachtige dag!

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor