'Follow This' stuurt Shell de groene kant op
• 28-11-2017
• leestijd 2 minuten
Shell-topman Ben van Beurden sprak dinsdagochtend investeerders toe. Daarin deed hij zijn plannen uit de doeken om het resultaat voor aandeelhouders te vergroten, de vrije kasstroom op te krikken en de CO2-uitstoot te verlagen.
Shell wil de CO2-voetafdruk die voortkomt uit het gebruik van zijn energieproducten aanpakken. Eerder had het bedrijf alleen CO2-doelstellingen voor de productie. Nu kondigde het ook concrete periodieke doelen aan om de uitstoot van gebruik van Shell-producten uiteindelijk te halveren in 2050. Ook wil het bedrijf, dat onder druk staat van een groep 'groene aandeelhouders', zijn investeringen in duurzame energie ophogen.
Aandeelhouders van 'Follow This'
"Dit inspirerende doel zal leiden tot grote investeringen in duurzame energie," zegt Mark van Baal van Follow This, groep groene aandeelhouders die Shell steunt om de leiding te nemen in de energietransitie. Shell geeft met deze nieuwe plannen gehoor aan een wens van deze aandeelhouders en stelt hiermee doelen in die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.
"Dit doel zal leiden tot het stoppen met zoeken naar nieuwe olie- en gasbronnen en het startschot zijn voor een grootschalige zoektocht naar nieuwe, duurzame business modellen. Stel je voor wat er gebeurt wanneer Shell zijn volle gewicht achter de energietransitie naar duurzame energie zet. Shell investeert 25 miljard per jaar."
Shells rol in Nigeria
Eerder vandaag kwam Shell al in het nieuws omdat Amnesty International een strafrechtelijk onderzoek wil laten in stellen naar de rol van Shell bij misdaden van de Nigeriaanse regering in de jaren negentig tegen de plaatselijke gemeenschap. Interne memo’s en notulen laten zien dat Shell bij hoge ambtenaren aandrong op militaire steun, zelfs nadat de veiligheidstroepen demonstranten hadden gedood, gemarteld en verkracht. Volgens Amnesty waren de directeuren in Den Haag en Londen volledig op de hoogte. Shell heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij deze mensenrechtenschendingen.
Bron: ANP en Follow This